Erdoğan-Obama görüşmesi sona erdi

Erdoğan-Obama görüşmesi sona erdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin'de ABD Başkanı Barack Obama ile görüşüyor. İki liderin 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilk kez bir araya geldi. Görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü. İki lider açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak için geldiği Çin'in Hagcou kentinde ABD Başkanı Obama ile görüşüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama'nın görüşmesi saat  08.10'da başladı. Görüşmenin gündeminde, Fırat Kalkanı operasyonu, PKK ve 15 Temmuz darbe girişimi ve Gülen'in iadesi var. Görüşme yaklaşık 45 dikika sürdü İki lider açıklama yaptı.

"Türk halkı sokaklara dökülerek demokrasiye ne kadar bağlı olduğunu gösterdi” diyen Obama, “Ben o zaman kuvvetle bu girişimi kınadım ve şahsen Erdoğan ile konuştum. Herhangi bir şekilde ‘destek olarak ne yapabileceğimizi’ sordum. Bu darbe teşebbüssün sona ermesinin ardından soruşturma, kovuşturulma aşamasında  yardım edeceğimizi söyledim. Size ve Türk halkına mültecilere kapılarınızı açtığınız için teşekkür ediyoruz. Dünyada tüm ülkelerden fazla mülteciye kapılarınızı açtınız. Birleşmiş Milletler'in toplantısının yanısıra bir de mültecilerle ilgili toplantılar olacak. Başkan Erdoğan ve Türkiye mültecilerin yükünü yalnız taşımamalıdır. Hepimiz desteklemeliyiz Türkiye'yi. Sizi gördüğüme sevindim başkanlığım sırasında şimdiye kadar yarattığımız güçlü ittifağın devamını diliyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında "Sayın Barak teşekkür ediyorum. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra telefonla görüşmeden sonra burada yaptığımız yüz yüze görüşmede verdiğiniz destek için teşekkür ediyorum. Tüm terör örgütlerine karşı aynı tavrı takınmak durumundayız. Çünkü terörizmin her türü kötüdür.

Şu anda özellikle bölgemizde Suriye ve Irak’taki devam etmekte olan DAİŞ terör örgütü olan mücadelemiz, PKK, YPG ile mücadelemiz kararlılıkla devam etmektedir. Temennimiz güneyimizde bir terör koridoru oluşmasın. Tabii FETÖ terör örgütü ile ilgili olarak da çalışmalarımız hukuk çerçevesi içinde darbe girişimi öncesinde bu teröriste karşı hazırlanan dosyalar gönderilmiştir. 15 Temmuz sonrası hazırlanan dosyalar da ABD heyetine gönderilecektir. ABD Adalet Bakanlığı’ndan bir heyet gelmiştir. Şimdi de Adalet Bakanımız ve İçişleri Bakanımız ABD’ye gidecekler." dedi.

İlgili Haberler