Dolarda düşüş

Dolarda düşüş
Kapalıçarşı'da güne 3,44 liranın üzerindebaşlayan dolar/TL kuru, öğle saatlerinde 3,4160 lira seviyelerine kadar geriledi. Euro ise bugün en düşük 3,6658 lirayı gördü.

Dolar/TL dün, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya'nın  2017 yılı Para ve Kur Politikası sunumunun ardından etkili olan düşüş ile 3,54 seviyelerinden 3,4318'e kadar geri çekildi ve günü yüzde 2,14 değer kaybı ile 3,4449'dan kapattı.

Çetinkaya, 2017 yılı Para ve Kur Politikası sunumunda, döviz kurunun iktisadi temellerden belirgin şekilde kopması, finansal istikrara dair risk oluşması gibi durumların kendileri için önemli olduğunu, bu durumlarda Merkez Bankasının kayıtsız kalmayacağını ve gerekirse tüm araçlarıyla adım atmaya devam edeceğini vurguladı.

TL'ye destek çağrılarına da değinen Çetinkaya, bu yaklaşımı TCMB olarak desteklediklerini söyledi. Çetinkaya ayrıca, son yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantıları kapsamında tedbirlerin reel sektöre dönük şekilleneceğini, TCMB adımlarına dair oradan ilave bir bilgi gelmeyeceğini kaydetti. Çetinkaya'nın sunumunun ardından, dolar/TL 3,54 seviyelerinden düşüşe geçerek 3,4318'i görürken, bugün 3,42 seviyelerine kadar düştü.

Analistler, Çetinkaya'nın sunumunun ardından TL varlıklara ilginin arttığını, buna bağlı olarak TL'nin diğer para birimleri karşısında değer kazandığını, pay ve tahvil piyasalarında ise alımların güçlendiğini ifade etti.

PİYSALARDA İYİMSERLİK HAKİM

Küresel piyasalarda yarın gerçekleştirilecek Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı öncesinde yatırımcıların yeniden pozisyon aldığı dikkati çekerken, gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında güçlenmesi piyasalardaki iyimser havayı destekledi.

Hafta başında İtalya'daki referandum sonucunun siyasi belirsizliği artırdığı endişeleri ile satış baskısı altında kalan küresel piyasalarda, yatırımcıların pozisyonlarını yeniden ayarlamaları sonucu dolar, gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kaybetti, tahvil piyasasına girişler de arttı. ECB'nin yarın gerçekleştireceği toplantıda finans piyasalarındaki kayıpları sınırlayacak bir karar alacağı beklentilerinin gündeme gelmesi de tahvil piyasasındaki iyimserliği destekledi.