Atatürk’ün Tarih Görüşü (11)

Atatürk’ün Tarih Görüşü (11)
Ben kardeşlerimle kendi vatanını kurtarmak dâvası yolundayım

Napolyon

Siz Napolyon'a benziyorsunuz diyen General Tawsand'a cevap:

"Napolyon arkasına bir sürü muhtelif millîyetteki insanı toplayarak macera aramaya çıktı. Ve bunun içindir ki yarı yolda kaldı. Ben bir anadan bir babadan gelen kardeşlerimle kendi vatanını kurtarmak dâvası yolundayım. Ve muhakkak muvaffak olacağım."(1922 Yücel Meç, Cilt: XVI, Sayı: 91,92,93, 1942, s. 15.)

Wilson

"Zavallı (Wilson) anlamadaki süngü, kuvvet, şeref ve haysiyetini müdafaa edemediği hatlar, başka bir prensiple müdafaa edilemez."(1926 TUNCOR, Ferit Ragıp Vecizeler- Gazi Mustafa Kemal Atatürk İstanbul-1981 s.146.)

Atatürk'ün bazı illerimiz hakkında söyledikleri

Adana

"Acı günlere ait olmakla beraber, bu memlekete ait kıymetli bir hatırayı anmak isterim. Efendiler, bende bu hadiselerin ilk hissî teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana'da vücut bulmuştur. Bilirsiniz ki Suriye felâketini takiben ben Yıldırım Orduları Grubu Kumandanlığını almak üzere buraya gelmiştim. O zaman burada bütün memleketin,

bütün milletin nasıl bir geleceğe sürüklenmekte olduğunu tamamen görmüştüm. Buna engel olmak için derhal teşebbüste bulunmuştur! Fakat teşebbüsüm o zaman için mümkün olamadı."(1923 Taha Toros, Atatürk'ün Adana Seyahatleri, 1939, s. 16.)

Samsun

"Bana milletin kurtuluşu yolunda ilk teşebbüs hissînin bu

mukaddes topraklardan gelmiş olması sebebiyle, hemşehrisi olmakla övündüğüm bu toprakları kutlarım."(1923 Atatürk'ün S.D., s. 114.)

"Düşmanların İzmir'e çıktıkları ve bütün vatan parçalamaya karar verdikleri günlerde idi. İstanbul'dan çıkarak Samsun'a gelmiştim. Bu güzel ve kıymetli şehirde yabancı askerler ve subaylar dolaşıyordu. Bu güzel şehir ahalisinin dahil ile irtibatı Merzifon'da bulunan yabancı askerlerle kesilmişti. Karadeniz'e açık olan bu şehir ve onun vatanperver halkı, düşman donanmasının toplarıyla tehdit altında bulunuyordu.

Fakat bütün bunlara rağmen ben Samsun'u ve Samsun halkını

gördüğüm zaman memleket ve millete ait bütün tasavvurlarımın, kararlarımın her hâlde başarılması mümkün olduğuna bir defa daha kuvvetle inandım. Samsunluların hâl ve vaziyetlerinde gördüğüm, gözlerinde okuduğum vatanperverlik, fedakârlık, ümit ve tasavvurlarımı

müspet kanaate eriştirmeye kâfi gelmişti."(1924 Atatürk'ün S.D. II, s. 192.) Devam edecek