İnce: "Parlamenter sisteme geri dönülmeli"

İnce: "Parlamenter sisteme geri dönülmeli"
BBC Türkçe canlı yayınında soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, "Parlamenter sisteme geri dönmemiz lazım. İktidarın borazanı olmamalı" dedi.

Muharrem İnce’nin BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamaların öne çıkan bölümleri şöyle:

"PARLAMENTER SİSTEME GERİ DÖNMELİYİZ"

Cumhurbaşkanı sözünün eri olmalı, sözünün ardında olmalı. Türkiye'de ahlaksız bir siyaset anlayışı var. Türkiye'deki siyasetçiler Diyarbakır'a gidip farklı konuşuyor, Edirne'ye gidip başka bir şey söylüyor. Ben her yerde aynı konuşurum. Edirne'de de Kürt sorununu anlatırım. Kürt sorunu ahlaki bir sorun da. Veteriner'den TÜBİTAK başkanı olmaz dedim. Danışman arkadaşlarım "veterinerler kızıyor" diye uyardı. Düşündüğümü söylemeye devam edeceğim. Doğruyu söylemek lazım. Bağzıları kızacak. Kızarsa kızsın.

Ben muhafazakar bir ailenin devrimci bir çocuğuyum. Çocukluğumda Kuran kursuna gittim. Rahmetli dedem beni hafız yapmak isterdi.

Parlamenter sisteme geri dönmemiz lazım. 80 milyonun bütçesi 1 kişinin elinde. Ben cumhurbaşkanı seçildiğimde 80 milyonun bütçe yapmak hakkını kullanmayacağım. Ben seçildiğimde TRT'yi hizaya getirerek, çeşitliliği sağlayacağım. İktidarın borazanı olmayacak.

YARGI ERDOĞAN'I DA YARGILAYABİLMELİ

Yargı beni de, Sayın Erdoğan'ı da yargılayabilmelidir. Yargıçların ideolojik kimliklerinin bilinir olması ayıptır. Cumhurbaşkanı 'tezek' dememeli, küfür etmemeli. Cumhurbaşkanı toplumun tümüne güven verilmeli. Cumhurbaşkanı tıpkı bayrak gibi tektir.

Ben Cumhuriyet Halk Partisi'nin adayıyım. Seçilene kadar başka bir şey, seçildikten sonra başka bir şey. Bu saklanacak bir şey değil. CHP'nin vaatleri bağlar. Önümüzdeki süreçte cumhurbaşkanı yardımcısı adaylarını açıklayacağım.

Dışarıdan bakıldığında yabancı yatırımcılar Türkiye'ye güven duymuyor. Çünkü bakıyorlar Türkiye'de bir diktatör var. Ordu onun elinde, yargı onun elinde, herkesi susturmuş... 

"ANA AKIM MEDYA BİZİ HABER YAPAMIYOR"

Eğitimi çok önemseyeceğiz. Eğitimi laik ve bilimsel niteliğine yeniden kavuşturacağız. Çocuklarımıza yurt yapacağız, onların burslarını artıracağım.

Yargıyı güvenilir hale getirirsek piyasalara ve yabancı sermayeye güven vermiş olacağız. Ekonomi canlanınca çocuklarımız iş bulacak.

Bizim iktidarımızda medyada huzura kavuşacak. Türkiye'de ana muhalefet partisi cumhurbaşkanı adayını açıklıyor, ana akım medya haber yapamıyor. Acıyorum onlara. TRT'ye ise kızıyorum. TRT bizden vergi alıyor.