28 Ekim 2021 Perşembe
İstanbul Hava durumu İstanbul 16°C
Doviz verileri
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN

"Her 100 kişiden biri çölyak hastası"

Türk Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Akpınar, 'Du¨nyada ço¨lyak hastalığının go¨ru¨lme sıklığı yüzde 1'dir. C¸o¨lyak hastalığına u¨lkemizde her 100 kişiden birinde rastlanmaktadır.' dedi.

Haber Giriş: 9 Mayıs 2018 Çarşamba - 16:06
Son Güncelleme: 9 Mayıs 2018 Çarşamba - 16:05
Takip Et
+
Aa
-

Türk Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hale Akpınar, du¨nyada ve Türkiye'de ço¨lyakhastalığının go¨ru¨lme sıklığının yüzde 1 olduğunu ve her 100 kişiden birinde hastalığa rastlandığını belirterek, Türkiye'de tanısı konulmuş kayıtlı hasta sayısının 60 binin üzerinde olduğunu ve tanı alan hasta sayısından çok daha fazla tanı konulmamış hasta bulunduğunu kaydetti.

Akpınar, "9 Mayıs Çölyakla Mücadele Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, çölyak hastalığını özellikle buğday, arpa ve çavdarda bulunan "gluten" maddesine karşı ortaya çıkan, ömür boyu süren, ince bağırsağın alerjisi, duyarlılığı olarak tanımladı.

İnce bağırsakta "mikrovillus"lar denilen çıkıntılar sayesinde vücut ve işlevleri için son derece önemli besin maddeleri ve vitaminlerin emiliminin sağlandığını, ancak çölyak hastalığında gluten duyarlılığı nedeniyle mikrovillusların silindiğini ve emilimin bozulduğunu, bu durumda hastada beslenme yetersizliğinden başlayarak farklı yakınmalar ortaya çıktığını anlatan Akpınar, şu bilgileri paylaştı:

"Du¨nyada ço¨lyak hastalığının go¨ru¨lme sıklığı yüzde 1'dir. C¸o¨lyak hastalığının u¨lkemizde görülme sıklığı ortalama bu civardadır, yani her 100 kişiden birinde rastlanmaktadır. Ancak 80 milyonluk ülkemizde yaklaşık 800 bin hasta beklenirken tanısı konulmuş kayıtlı hasta sayısı 60 binin üzerindedir. Tanı alan hasta sayısından çok daha fazla tanı konulmamış hasta mevcuttur. Buz dağında olduğu gibi tanı alan hastalar buz dağının su üstünde kalan küçük parçası gibidir."

Akpınar, çölyak hastalığının her yaşta izlenebildiğine değinerek, yetişkinlerde ortaya çıkan yakınma ve bulguları "ishal, aşırı gaz, ve/veya kabızlık", "sürekli, izah edilemeyen yakınmalar, bulantı ve kusma", "tekrarlayan karın ağrısı, kramp veya şişkinlik", "demir, B12 vitamini veya folik asit eksikliği, kansızlık", "yorgunluk ve/veya baş ağrısı", "kilo kaybı", "ağızda yaralar", "saç dökülmesi", "deri döküntüsü", "osteoporoz", "depresyon", "infertilite", "tekrarlayan düşükler", "diş mine problemleri", "eklem ve/veya kemik ağrıları" ve "nörolojik problemler" şeklinde sıraladı.

Hasta organ veya sistemi işaret eden bulgular olmaksızın tüm sistemlere yönelik semptomlara neden olmasının, ciddi tanı karmaşasına yol açtığına işaret eden Akpınar, şunları dile getirdi:

"Çölyak hastalığını akla getirdikten sonra tanı koymak için hasta kanında antikor araştırılması ve endoskopi yaparak oniki parmak bağırsağından alınan doku örneğinin patolojik olarak incelenmesi gerekir. Hastalarda kanda antikorların saptanmasında kullanılan tek basamak hasta başı testleri kullanımları kolay, direkt kan örneğine uygulanan 10 dakikada sonuç veren testlerdir. Ancak hasta başı testlerin kullanılması laboratuvar temelli testlerin yerine önerilmemektedir. C¸o¨lyak hastalığının gu¨nu¨mu¨zde bilinen tek tedavisi o¨mu¨r boyu glutensiz diyet uygulamasıdır. Gluten içeren ürünlerin başta buğday, arpa, çavdar olmak üzere yasaklanması gerekir.

Tarihte zirai ürünlerin ilk formlarının izlendiği bu topraklarda, zengin bir tahıl ülkesi olan ülkemizde, bu hastalık nedeniyle bu ürünleri tüketememek hiç de kolay değildir. Bu nedenle hastaların son derece iyi bilgilendirilmesi ve diyete uyumlarının sağlanması en büyük önceliğimizdir.

Glutensiz diyeti kararlı bir şekilde uygulayan c¸o¨lyak hastalarının 2 hafta gibi kısa bir su¨rede hastalığa ait yakınmaları gerilemeye başlar. Kan testleri 6 ay ic¸erisinde normale do¨ner. Bağırsaktaki bozuklukların tamamen iyileşmesi ise 1 ila 2 yıl zaman almaktadır. Et, balık, yumurta, meyve ve sebze, su¨t, c¸ok sayıda su¨t u¨ru¨nleri, pirinc¸, mısır ve patates gibi c¸ok sayıda gıda maddesi doğası gereği gluten ic¸ermemektedir. Hastaların hazır gıda alımı sırasında aldıkları ürün paketinde içerik okumayı öğrenmeleri büyük önem taşımaktadır."

 

 

 

 

Etiketler

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Konya'da korkutan deprem
Konya'da korkutan deprem
Konya'da korkutan deprem
'Grev' filmi gösterime giriyor
'Grev' filmi gösterime giriyor
'Grev' filmi gösterime giriyor
Portekiz'de 2022 bütçesi mecliste reddedildi
Portekiz'de 2022 bütçesi mecliste reddedildi
Portekiz'de 2022 bütçesi mecliste reddedildi
Kanadalı şirket Türkiye silah ambargosu nedeniyle iflas etti
Kanadalı şirket Türkiye silah ambargosu nedeniyle iflas etti
Kanadalı şirket Türkiye silah ambargosu nedeniyle iflas etti
ABD'de 20 yıl sonra bir ilk
ABD'de 20 yıl sonra bir ilk
ABD'de 20 yıl sonra bir ilk
Sakarya’da Doğal Gaz Santralinde korkutan patlama
Sakarya’da Doğal Gaz Santralinde korkutan patlama
Sakarya’da Doğal Gaz Santralinde korkutan patlama
İstanbul'da 29 Ekim'de bazı yollar trafiğe kapatılacak
İstanbul'da 29 Ekim'de bazı yollar trafiğe kapatılacak
İstanbul'da 29 Ekim'de bazı yollar trafiğe kapatılacak