Kasalar senet dolu!

Kasalar senet dolu!
3 banka konut kredisinde faiz oranını yüzde 0.98’e indirdi. Sektör temsilcileri kasaların senet dolu olduğunu belirterek “Düzenleme cansuyu olacak ama hareket ancak eylülde başlar” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın bankaların konut sektörünü hareketlendirmek için kampanya başlatacağını açıklamasının ardından ilk adımı Ziraat Bankası attı. 500 bin TL'ye kadar olan konut kredilerinde 10 yıla kadar olan vadelerde aylık faiz oranını yüzde 0.98'e indirdi.

Onu Halkbank ve Şekerbank izledi. Reuters'ın haberi göre, hükümetin 2 milyonluk konut stoğunu eritmek için attığı son adımların satışlarda bir miktar canlanma ve firmalara nakit girişi yaratması beklense de sektör temsilcilerine göre seçimler, ramazan etkisi ve yaz aylarında konut satışlarında yaşanan geleneksel durgunluk nedeniyle eylül ayından önce sektörde ciddi bir ivmelenme zor görünüyor.

ASIL SORUN NAKİT

Sektör temsilcileri, konutun yanı sıra ofis başta olmak üzere ticari ünitelerde de birikmiş ciddi bir stok oluştuğunu ve bunların teşvik dışında bırakılmasının hayal kırıklığı yarattığını belirtiyorlar. Sektörde şu anda asıl sıkıntının konutların satılmaması değil, nakit sorunu olduğunu belirten KONUTDER Onursal Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Aslında konut satılıyor, satılmıyor değil. Asıl sorun son 2 yıldır konut kredi faizlerinin anormal yükselmesi. Bankalar kredi alacak müşterilerin geri ödeme riskini öngörüp kredi vermeyi iyice azalttı. Konut almak isteyenler de senetli ve taksitle satışa yöneldi” dedi ve ekledi:

ASIL SORUN NAKİT

“Sonuç olarak firmaların kasalarına bir sürü senet girdi ama nakit akışını yürütecek finansmanda zorluklar başladı. Hükümetin attığı adımlar, firmaların nakit akışını bir miktar düzeltmesini sağlayacak, nakit para girecek, cansuyu olacak.” Buna karşın sektörde ciddi bir ivmelenme için eylül ayına kadar beklenmesi gerekebileceğini ifade eden Çelik, “Türkiye'de seçim olduğu dönemlerde her şey duruyor. Halkın satın alma iştahı öteleniyor. Ramazan ayı da geleneksel olarak Türkiye'de satışların düştüğü bir dönem. Okulların kapanmasıyla birlikte yaz ayları da yine geleneksel olarak satışlarda durgunluk yaşanan bir dönem. Verilen teşvikler şimdi piyasayı elbette biraz hareketlendirir. Ancak asıl hareket eylülde başlar” diye konuştu.

TEŞVİKLER AJANTAJ SAĞLIYOR

KONUT kredilerinde yapılan indirim sektör tarafından olumlu karşılandı. KDV ve tapu harcında indirim ile 400 bin TL'lik bir konutta 44 bin liralık doğal indirim sağlanmış olduğunu belirten Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, “Konut kredi faiz oranlarının 0.98'e çekilmesi ile de tüketiciye aylık 710 TL, toplamda ise 88 bin lira avantaj sağlanmış durumda. Yani bu üç teşvik ile bir tüketiciye 400 bin liralık ev için 132 bin TL'lik doğal indirim yapılmış oldu” dedi.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da “Yaklaşık 7-8 milyar lira değerinde 200 bin ekstra konut satışının olacağını öngörüyoruz” diye konuştu.