AKP'li vekil Sezen: "Bakan Fakıbaba tarımın t'sinden anlamıyor"

AKP'li vekil Sezen: "Bakan Fakıbaba tarımın t'sinden anlamıyor"
AKP Edirne Milletvekil Rafet Sezen, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler günü nedeniyle katıldığı etkinlikte partisine yönelik çarpıcı eleştirilerde bulundu.

Türkiye'nin tarımda yaşadığı sorunları hakkında konuşan AKP Edirne Milletvekil ve Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'yı eleştirdi. 

Medya Keşan'ın haberine göre, Sezen "Benim bakanım iyi bir genel cerrah, çok düzgün bir adam ama tarımın T'sinden haberi olmadığını öğrendik. Bunları söylemediğimiz sürece hiçbir şekilde tarımda yol almamız mümkün değil" dedi.

Geçen yıl buğdayın 91'den 94 kuruşa çıkarıldığını söyleyen Sezen, şöyle konuştu: "Sebebi çok açıktı. Biz tarım kesimi olarak hiçbir şeyimizi sır olarak tutamıyoruz. Yıllardır konuşuyoruz, ben bu odaya 25 senedir gidip geliyorum, konuşmadan öteye de gidemiyoruz. Soruyorum Türkiye'de tarım komisyonunda kaç tane çiftçilik yapan arkadaşımız var? Bunlar hep beni derinden yaralayan konular. 25 tane komisyon üyemiz var. CHP, MHP, HDP ve AK Parti'den toplam 25 üye var. Bunlarından içinde bakın bakalım kaç kişi çiftçilikle geçiniyor. Tamamen işin dışında olan arkadaşlar komisyon üyesi. Biz derdimizi komisyonda dahi anlatamıyoruz. Derdini komisyonda anlatamayan bir toplumun ne kadar öbür tarafta sahip çıkılacağı açıkça ortada. Bunu bugüne kadar hep kendimize söyledik, bundan sonra da söyleyip çalmaya devam edeceğiz. Konuşulacak o kadar çok şey var ki. Trakya'da bir şirket geldi arazi topluyor 5-6 senedir. Ben bunu hem komisyonda hem de Kalkınma Bakanlığı'nda bütün bürokratların huzurunda dile getirdim. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da tarım bir şirketin yüzünden bitiyor dedim. Niye dediler? Ben 3 kardeşim babam vefat ettiği an ondan kalan mirası alma şansım yok. Piyasa değeri 5 bin lira tarlamın ama bu şirket giriyor ihaleye 15 - 20 bin liraya  yani sizin veremeyeceğiniz rakamlara tarlayı elinizden alıyor dedim. Bunu dilim döndüğünce dile getirmeye çalıştım ama sonuçta değişen bir şey yok."

'EKONOMİ BAKANI İLE 1 SAAT TARTIŞTIM'

10 yıl önce dünyada 30 milyon ton ayçiçeği üretildiğini, şu anda 45 milyon tonu geçtiğini ifade eden Sezen, "Rusya ve Ukrayna'nın toplamı 10 sene önce 13 milyon tondu şu anda 30 milyon tonun üzerinde. Biz hala ilk defa geçen sene 1,5 milyon tona geldik. Burada biz fiyatı belirleyeceğiz diye uğraşıyoruz. Hükümetle iyi geçinerek bugünlere geldik. Ama geçen sene yaşadığımı söyleyeyim. Ekonomi bakanı ile 1 saat tartıştım. 500 dolardı gözetim vergisi, biz 650 dolara çıkarılmasını istedik. Çiftçi zarar ediyordu. Bunları bizzat tek başıma yaşadım. 570 dolara geldiği için geçen sene bin 720 lira gibi bir rakamı verebildik ve çiftçimiz de mutlu oldu. Verim iyi olursa fiyatta sıkıntı yaşamıyoruz kazançtan dolayı. Ama bu sene Trakya'da verimler tahmin ediyorum geçen senenin en az yüzde 40 eksiği olacak. TMO gibi, Trakya Birlik gibi kuruluşlar devreden çıkarılırsa, çiftçiliği hiç yapamaz duruma geliriz. Çiftçi bayramı günü bunu üzülerek söylüyorum ama Trakya Birliği de devreden çıkarmaya çalışan bir sürü grup var. Uluslararası şirketler de var, yerelde de var. Karar bizlerin. Bu kuruluşları ortadan kaldırırsak nereye gideceğimizi de düşünmemiz lazım. Bize sadece biz yardımcı olabiliriz. Onun dışında bize yardımcı ve destek olacak hiç kimse yok" şeklinde konuştu.

ÖNCE ÇUVALDIZI KENDİMİZE, İĞNEYİ DE BAŞKASINA BATIRACAĞIZ
Sezen, konuşmasına şöyle devam etti: "Bu ortamda tarımda desteklemelerin çok doğru yapılması lazım. Ama Türkiye bu işi yıllardır yanlış yapıyor. Genç çiftçilerimize 6'şar tane düve verdik, 30 bin lira da para verdik. Ben inanıyorum ki, o işletmeleri takip ediyorsanız bakın yüzde 90'ı boşa gitmiştir. Orada başarı böyle sağlanmaz. Adamın 5-10 dönüm tarlası yok, sapı samanı yok, yemi yok biz o adama hayvan veriyoruz. Burada hepimiz suçluyuz. Amaç genç çiftçilerin tekrar köye döndürülerek bu işin özendirilmesiydi bu proje. Ama o 6'şar düveye acıyorum. O 6 düve gerçekten bu işi yapan, 20-30 baş hayvan bakan insanlara verilseydi bugün en azından 15'er baş olurdu. Bunları bir türlü aşamadık. Önce çuvaldızı kendimize, iğneyi de başkasına batıracağız" 

'BAKANIN TARIMIN T'SİNDEN HABERİ OLMADIĞINI ÖĞRENDİK'

Çiftçi olduklarını ancak seslerini yukarıda hiçbir şekilde duyuramadıklarını kaydeden Sezen, şunları söyledi: "Biz hep birbirimize konuşuyoruz. Ankara'da yanımızda olacak bürokrat yok. Bana söylesenize Edirne'den kaç tane bürokrat var Ankara'da. Ben vekil olarak 10 tane göremedim Edirneli bürokrat. Benim yaşım 62, bizim işimiz bitti. Artık çekileceğiz kenara seyredeceğiz. Bakıyorsunuz seçilenlerin yarısı mecliste avukat. Meclisin yüzde 60'ı avukat. Benim bakanım iyi bir genel cerrah, çok düzgün bir adam ama tarımın T'sinden haberi olmadığını öğrendik. Bunları söylemediğimiz sürece hiçbir şekilde tarımda yol almamız mümkün değil. Fiyat geçen seneye göre çok iyi. Yüzde 12'dir. Yeter mi? Yetmez çünkü bu sene verimler düşük olacak. Ben yine de yüzde 12 verdikleri için Cumhurbaşkanıma, Başbakanıma teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun. İnşallah bundan sonraki temennim, hava biraz poyrazlı gider de buğdaylarımız rekoltede olmasa da en azından kalite de iyileşir"

'PANKOBİRLİK ALMALIYDI'

Birlik ve beraberlik içinde olmaları gerektiğini altını çizen Sezen, CHP Edirne Milletvekilleri Erdin Bircan, Okan Gaytancıoğlu ile kavga etmediğini, etmeyeceğini de belirtti. Sezen, "Ben sadece ekmeğimin davasındayım ama bu kadar gücüm yetiyor. Trakya Birlik için elimden geleni yapıyorum bunu da açık açık söyleyeyim. Birlik iyi gidiyor, Trakya Birliğe sahip çıkın çünkü bir tane kuruluşumuz var. Benim çiftçim pancarcıya nasıl onay versin? Ayçiçek ortaklarının kurduğu bir kuruluş. Maddi durumumuz da hiçbir şekilde yeterli değil. Bizim 100 milyon dolar sıcak paramız var. O da piyasa şartlarında dönüyor. Bundan 10 sene önce 45 bin ton yağ satan şirket şimdi 150 bin ton yağ satıyor. Büyüdükçe bayilerinizin üzerindeki rakam büyüyor. Her şeyde finansa ihtiyacınız var, finansman ihtiyacınız artıyor büyüdükçe. O nedenle kenarda paralar duruyor da pancar fabrikası almak olmaz. O fabrikayı alan adamın en az oraya 50 - 100 trilyon yatırım yapması lazım. Pancarı Pankobirlik almalıydı. Ne yaparsa yapsın almalıydı. Baktınız mı kaç tane fabrika kurmuşlar Konya'ya?" diye konuştu.

İlgili Haberler