Emekli Büyükelçi'den çarpıcı iddia

Emekli Büyükelçi'den çarpıcı iddia
Kudüs'te yaşananlarda ABD'nin daha büyük sorumluluğu olduğunu söyleyen Emekli Büyükelçi Faruk Loloğlu, "İsrail, tetiği çeken taraf, azmettiren taraf ise ABD" dedi.

Fatih ERBOZ/Ankara

Geçtiğimiz günlerde Gazze'de yaşanan olayları değerlendiren Emekli Büyükelçi Faruk Loloğlu, İsrail'in bu katliamının sorumlusunun ABD olduğunu söyledi. 

Orta Doğu'daki gelişmelerin kötü olacağına değinen Faruk Loğoğlu, şunları anlattı, "İsrail, hakikaten katliam yaptı. İsrail, tetiği çeken taraf, azmettiren taraf ise ABD. ABD'nin daha büyük sorumluluğu var. İsrail-Filistin bağlamındaki Trump politikası nedeniyle. Katliamdan sonra, bütün Dünya tepki gösteriyor, Cuma namazından sonra gösteriler yapılacaktır. Gösterilerle, İsrail'i kınamakla Filistin davasına hizmet edildiğini düşünmüyorum. İsrail'i barışa zorlayacak adımlar atılmalı. Söylemler gündeme getirilmeli."

Faruk Loğoğlu sözlerini öyle tamamladı, "ABD olmadan, Filistin-İsrail uyuşmazlığına çözüm bulmak mümkün değildir. ABD'nin baskısı, tespiti, garantisi, bunların kombinasyonu İsrail'in arkasına, önüne konmadığı takdirde, İsrail barış demez. ABD, isterse Beyaz Saray'ı Kudüs'e taşısın, yine Kudüs'ü İsrail'in başkenti yapamaz."

Kudüs olaylarında ABD'nin daha büyük sorumluluğu var. İsrail-Filistin bağlamındaki Trump politikası nedeniyle. İsrail'i barışa zorlayacak adımlar atılmalı. Söylemler gündeme getirilmeli.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İngiltere ziyaretinin yansımaları sürüyor. Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, "İngiltere için bu ziyaret; kendini yalnız, AB'den dışlamış bir Türkiye'yi yanına çekmek, Türkiye'nin bol keseden harcadığı paraların bir kısmını kendi hanelerine yazdırmak için yapıldı" dedi.

İngiltere için ziyaretin öncelikli amacının ekonomik olduğunu ifade eden Faruk Loğoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü,

"Klasik, bilinen kurnazlığını yapıyor. Türkiye'nin yalnızlığını, seçim ortamında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zafiyetini, bunları hissederek, bilerek, bu ziyareti gerçekleştirdiler. Kraliçe ile fotoğraf karesi verildi. Bunların, Erdoğan'ın içerideki imajını güçlendireceğini düşündüler. Ziyaretin bu maksatla kullanılacağını bilerek yapılar."

Erdoğan'ın gittiği her yerden, milyarlık kontratlar imzalayarak döndüğünü aktaran Loğoğlu, "İngiliz Başbakanı May, Başkan Trump'u tebrik için Washington'a gitti ve hemen Ankara'ya geçti. Ankara'ya gelişinde 20 milyarlık antlaşma imzalandı." şeklinde konuştu.

Ziyaretin iç politikaya yansımalarının beklenilen düzeyde olmayacağını belirten Faruk Loğoğlu, "Kraliçe ile resim çektirmiş, sarayda kabul edilmiş; bunlar Anadolu insanının rahat ilişki kuracağı husus değil. Önemli nokta; Erdoğan'ın verdiği mesaj olumsuz algılanmış. Faiz için mesaj beklerken, Erdoğan tam tersini söylemiş, bunun, İngiliz yatırımcıların hevesini kırabileceği değerlendirmesi de mevcut" diye konuştu.

İlgili Haberler