Türkmenler yapılan seçimleri BM'ye şikayet edecek

Türkmenler yapılan seçimleri BM'ye şikayet edecek
Seçimlere hile karıştığını, şaibeli olduğunu belirten Kerküklü Türkmenler BM'ye şikayet etmek için imza kampanyası başlattıklarını söyledi.

Irak'ın Kerkük kentinde genel seçimlere şaibe karıştırıldığı iddiasıyla protestolar düzenleyen Türkmenler, Irak Seçim Komiserliği aleyhine imza kampanyası başlattı. Irak Türkmen Cephesi Gençlik Teşkilatı Üyesi Ali Tazehurmatulu, seçimlere şaibe karıştığını BM'ye şikayet etmek için imza kampanyası başlattıklarını belirtti.

Kampanyayı başlatalı sadece iki gün olmasına rağmen binlerce vatandaşın katıldığına dikkati çeken Tazehurmatulu, 160 binden fazla imza topladıklarını, bu sayının 200 bini bulmasını hedeflediklerini söyledi.

Hedeflerinin bu seçimlere şaibe karıştığını tüm dünyaya duyurmak olduğunu belirten Tazehurmatulu, "Konuyu BM'ye taşımak için örgütün Irak temsilciliğine toplanan imzaları ileteceğiz. Ayrıca şaibenin kanıtlarını belgelendirmeyi hedefliyoruz'' ifadelerini kullandı. Kampanyaya katılan Hüseyin Cafer ise "Oylarımıza sahip çıkmak için seve seve imzamı attım. Mağduriyete sessiz kalmayacağız'' diye konuştu.

Günlerdir burada bir araya gelen binlerce Türkmenin tek isteğinin haklarının çiğnenmemesi olduğuna dikkati çeken Ahmet Muhammet de milletin iradesini göz göre göre çalanları dünyaya teşhir etmek istediklerini söyledi. Kerkük'te seçimlere şaibe karıştırıldığı iddiasıyla protestolar düzenleyen Türkmenler, bir yandan da açlık grevine başladı.

Türkmenler Kerkük'te 3 sandalye kazandı. Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokratik Partisi 25, Kürdistan Yurtseverler Birliği 17, Goran da 5 sandalye elde etti.

MARUF'TAN OLUMSUZ TABLO UYARISI

Irak'taki seçimlerden Türkmenler memnun kalmadı. Türkmen vekil Aydın Maruf, elektronik ortamda yapılan seçimlerin sağlıklı olmadığını kaydetti. Maruf "Olumsuz bir tablo ile karşı karşıya kalabiliriz" dedi. Türkmenler için Irak seçimlerinin önemli olduğunu belirten Maruf, şunları söyledi: "Türkmenlerin yoğunlukla yaşadığı Kerkük'te, Musul'da, Erbil'de müdahaleler yapıldığı konuşuluyor. Hilelerin KYB tarafından yapıldığı belirtiliyor."

İlgili Haberler