Fıstık fiyatı uçtu!

Fıstık fiyatı uçtu!
UNESCO'nun gastronomi dalında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil ettiği Gaziantep'te günde ortalama 60 ton baklava üretiliyor. Baklavanın ana malzemelerinden olan fıstığa yapılan zamlar fiyatları uçurdu.

Gaziantep Baklavacılar ve Aşçılar Derneği (GABADER) Başkanı Bahattin Sökmen, yaptığı açıklamada, fıstık stokçularının her ramazan öncesi fiyatları artırdığını, buna rağmen ürün fiyatlarında değişikliğe gitmediklerini söyledi.

Gökmen, Antep baklavasının ana malzemesinin sade yağ ve fıstık olduğuna dikkati çekerek, "Kentimiz fıstık diyarı ve gastronomi şehridir. Bu nedenle fıstıklı baklava üretmeye devam edeceğiz. Fıstık zammına rağmen baklavanın fiyatında herhangi bir değişiklik yapmadık. Mübarek ramazan ayında halkımızın sofrasından baklava eksik olmasın diye zam yapmadık." dedi.

Kentte baklavanın kilogramının 77 lira ile 110 lira arasında satıldığını belirten Gökmen, "Büyükşehirlerde baklava fiyatının yüksek oluşu, tamamen oradaki üreticilerin inisiyatifine kalmış bir şey. Normal şartlarda bir kilogram baklavanın fiyatının 75 lira olmalı lazım. Çünkü biz de aynı işçiyi çalıştırıyor ama daha kaliteli malzeme kullanıyoruz." diye konuştu.

"BU RAMAZAN FEDAKARLIK YAPACAĞIZ"

Ayıntap Baklava Yönetim Kurulu Başkanı Levent Aktaş da fıstık stokçularıyla her yıl uğraştıklarını ve bunun artık son bulmasını istediklerini söyledi.

Stokçulara rağmen baklavaya zam yapmadıklarını belirten Aktaş, şunları kaydetti:

"Gaziantepli baklavacılar olarak fıstıklı baklavadan vazgeçmeyeceğiz. Bu ramazanda fedakarlık edeceğiz ve ürünlerimize zam yapmayacağız. Kazancımızdan fedakarlık yapacağız ve her şart altında tüketicimize, tüm halkımıza fıstıklı baklavayı tattıracağız. Fıstık zammı müşteriyi pek etkilemedi. Çünkü biz zam yapmadık, onlar da hissetmediler. İnanın bazı ürünlerde hiç kar etmiyoruz. Ama yine de fıstıklı baklavadan vazgeçmiyoruz."

İlgili Haberler