İYİ Parti'den Doğu Türkistan çıkışı

İYİ Parti'den Doğu Türkistan çıkışı
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Erozan, BM'nin Doğu Türkistan'daki Çin zulmüne ilişkin hazırladığı rapor üzerinden hükümete ve MHP'ye yüklendi. Erozan, "İktidar partisi ve milliyetçi olduğu bilinen ortağı neden suskun" diye sordu.

İYİ Parti Türk Dünyası'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekilli Ahmet Kamil Erozan, Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine uygulanan Çin zulmünü gündeme getirdi.

Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi tarafından 30 Ağustos'ta yayınlanan raporda 1 milyona yakın Uygur Türkünün toplama kamplarında tutulduğu iddialarına dikkat çeken Erozan, "İktidar Partisi (AKP) ve milliyetçi olduğu bilinen ortağının (MHP) bu konuda niye suskun kaldıkları ve bu suskunluğun, içinde bulunulan ekonomik kriz ortamında kredi almak için Çin Halk Cumhuriyeti’ne el açılmış olmasından mı kaynaklandığı sorgulanmalıdır" ifadelerini kullandı.

Erozan'ın açıklamaları şöyle:

"Çin Halk Cumhuriyeti’nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde (Doğu Türkistan) yaşayan Uygur Türkleri’nin karşı karşıya bulunduğu baskılar konusunda güvenilir kaynaklardan gelen bilgiler bir müddettir uluslararası basın-yayın organlarında yer almakta ve konu İYİ Parti tarafından da yakından takip edilmekteydi.

30 Ağustos 2018 tarihinde Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi tarafından yayınlanan bir raporla konu artık uluslararası arenaya taşınmış ve bir milyonu aşkın Uygurlunun “gizli toplama kamplarında tutulduklarına” dair haberlere de uluslararası basında rastlanmıştır.

Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi’nin üyesi Gay McDougall konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Aşırı dincilikle savaşmak ve sosyal istikrarı korumak adına Çin yönetiminin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde uygulamaya koyduğu ve birçok güvenilir raporla teyid edilmiş baskılardan derin kaygı duyuyoruz” ifadelerini kullanmıştır.

İktidar Partisi (AKP) ve milliyetçi olduğu bilinen ortağının (MHP) bu konuda niye suskun kaldıkları ve bu suskunluğun, içinde bulunulan ekonomik kriz ortamında kredi almak için Çin Halk Cumhuriyeti’ne el açılmış olmasından mı kaynaklandığı sorgulanmalıdır. İktidar Partisine ve/veya ortağına gelişmelere ilişkin bir açıklama yaparak konuya lakayt kalmalarından kaynaklanan istifhamları gidermeleri ve Türkiye Cumhuriyeti adına artık tavırlarını ortaya koymaları çağrısında bulunmaktayım.

İYİ Parti olarak bu çağrımıza ne kadar sürede kulak verileceğini merakla izleyeceğiz ve bekleyeceğiz. İnşallah Atalarımızın ifade ettikleri gibi “Borç verenin dili uzun, borç alanın dili kısa olur” noktasında değillerdir."

Anılan rapora aşağıdaki linkten erişilebilir: "https://tbinternet.ohchr.org/Treaties/CERD/Shared%20Documents/CHN/CERD_C_CHN_CO_14-17_32237_E.pdf"

İlgili Haberler