İYİ Parti Uygur Türkleri için harekete geçti

İYİ Parti Uygur Türkleri için harekete geçti
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na soru önergesi veren İYİ Parti Aydın Milletvekili Adnan Sezgin, 1 milyona yakın Uygur Türk'ünün 'terörizmle mücadele' adı altında zorla kamplarda tutulduğunu söyledi.

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Sezgin, BM Irk Ayrımcılığının Kaldırılması Komisyonu tarafından 30 Ağustos 2018 tarihinde yayınlanan rapora göre, 1 milyona yakın Uygur Türk'ünün "terörizmle mücadele" gerekçesiyle zorla kamplarda tutulduğunu söyledi.

İYİ Partili Sezgin şu açıklamalarda bulundu:

"İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından 9 Eylül 2018 tarihinde yayınlanan başka bir raporda ise, son dönemde Çin hükümetinin Uygur Türkleri'ne yönelik gözaltı, işkence ve kötü muamele uygulamalarında artış yaşandığı belirtilmektedir. Ayrıca rapora göre yerel halk, günlük yaşamlarında giderek artan ve sistematik bir baskı ve kontrole maruz kalmaktadır. Raporda bu suiistimal ve baskıların, halkın ifade, din ve mahremiyet özgürlüklerini ortadan kaldırdığı; işkence ve kötü muameleden korunma haklarını ihlal etmekte olduğu vurgulanmaktadır."

Adnan Sezgin, Dışişleri Bakını Mevlüt Çavuşoğlu'na şu soruları yöneltti:

Çin hükümetinin 1 milyonun üzerinde Uygur Türkü'nü kamplarda esaret altında tutmakta olduğuna yönelik iddialar doğru mudur?

Bakanlığınız tarafından konuyla ilgili herhangi bir diplomatik girişimde bulunulmuş mudur?

Özellikle 2016 yılından bu yana söz konusu iddialar hangi uluslararası platformlarda gündeme getirilmiştir?

Çin ile son dönemde başta ekonomik işbirliği olmak üzere yakınlaşma yaşanmaktadır. Bu çerçevede yapılan görüşmelerde, Uygur Türkleri konusu gündeme gelmiş midir?

Konuyla ilgili talep ve beklentilerimiz Çin yetkilileriyle paylaşılmış mıdır?

Uygur Türkleri'ne yönelik insan hakları ihlalleri nedeniyle ABD tarafından Çin'e yaptırım uygulanması gündeme gelmiştir. Bakanlığınızın ya da hükümetinizin benzer bir yaptırım uygulama konusunda hazırlığı bulunmakta mıdır?

İlgili Haberler