Sosyolog Vurucu, Şanlıurfa'daki olayları değerlendirdi

Sosyolog Vurucu, Şanlıurfa'daki olayları değerlendirdi
Sosyolog Dr. İkbal Vurucu Şanlıurfa'da günlerdir devam eden olaylarla ilgili "Devletin bunu artık ciddi bir şekilde düşünüp, organize etmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa'da çıkan kavgada aynı aileden iki kardeşin öldürülmesiyle başlayan olaylar kent geneline yayıldı.   Kardeşlerin, Suriyeliler tarafından pompalı tüfekle öldürülüğü bildirilirken olaylar kent geneline yayılarak kontrolden çıktı.

Olaylar sonrası yakın illerden güvenlik takviyesi yapılırken, 639 Suriyeli'nin sınır dışı edildiği, Akçakale'deki sığınmacı kampının ise kapatılacağı açıklandı.  

Şanlıurfa'da günlerdir süren gerginliği Sosyolog Dr.İkbal Vurucu Yeniçağ'a değerlendirdi.  Vurucu, "Bu yaşananlar  üzeri örtülmek istenen krizin topluma yansıması" dedi. 

Sosyolog İkbal Vurucu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Daha önce de bu tarz olaylar başka şehirlerde de yaşandı. Ama tabii ki bu daha geniş kapsamlı olduğu için dikkat çekti. Halkımız Suriyeli olduğu için kimseye düşmanlık yapmıyor. Yaşananlar yanlış politikaların topluma yansıması ne yazık ki..."

"DÜKKAN AÇAN SURİYELİLERİN VERGİ ÖDEMEMESİ HUZURSUZLUK YARATIYOR"

"Malum Türkiye’de bir kriz var. Ve bu krizin topluma bir yansıması var. Örneğin ucuz işçilik. Artık şirketler normal çalışanını işten çıkarıyor, onun yarı parasına sigorta ödemediği Suriyeliyi çalıştırıyor. Bu çatışmanın önemli bir sebebidir mesela. Binlerce Suriye kökenli insan dükkan açtı. Bunların bir kısmı vergi ödemiyor. Bu vergi meselesi toplumda huzursuzluk yaratıyor. Aynı zamanda ev kiraları, Suriyelilerin yaşadığı yerlerde kiralarda çok büyük bir artış oldu. Sayılan sebepler ekonomik boyutu bu çatışmanın."

"AYRICALIKLI YABANCI ALGISI OLUŞMAYA BAŞLADI"

"Bir de bu olayların siyasi ve toplumsal boyutu var. ‘Ayrıcalıklı yabancı’ deniyor bunlara. Normalde bir ülkede vatandaş bir haklardan faydalanır, yabancılar bu haklardan faydalanamaz. Ama bizde tam tersi. Bakıyorsunuz Suriyeliler vatandaşımızdan çok daha fazla ayrılacağı sahip. Devlet tarafından yapılan istatistiklerde; mafyalaşma, çocuk fuhuşu gibi olaylar arttı. Bütün bunlar Türk toplumunda derin bir tedirginlik yaratıyor. Bu da en ufak kıvılcımda çatışmaya dönüyor."

"GERİ DÖNÜŞ İÇİN PROJELER ÜRETİLMELİ"

"Bundan sonrası için yapılacak şey, en kısa sürede Suriyelilerin ülkesine dönmesi. Devletin bunu artık ciddi bir şekilde düşünüp, organize etmesi gerekiyor. Yaşanan olayların ardından Şanlıurfa Valisi de, ‘Suriyelilerin dönmesi için hazırlıkların başladığını’ belirtti. İnşallah böyle bir şey vardır. İnsanları yatıştırmak için söylenmemiştir."

İlgili Haberler