YSK, İYİ Parti’nin başvurusunu reddetti

YSK, İYİ Parti’nin başvurusunu reddetti
YSK, İYİ Parti’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim yasakları kapsamına alınması için yaptığı başvuruyu reddetti. Böylece Erdoğan, seçim gününe kadar devletin tüm olanaklarını kullanarak seçim propagandası yapabilecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçim yasakları kapsamına alınmasına ilişkin başvuruyu reddetti.

Erdoğan’ın yeniden AKP genel başkanı olmasının ardından yapılan 24 Haziran seçimlerinde de YSK ‘partili Cumhurbaşkanı’nı seçim yasaklarına uyacak kurum ve kişilerin dışında tutmuştu.

İYİ Parti 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde, cumhurbaşkanının da seçim yasaklarına uyması gereken kurum ve kişiler arasında bulunması için YSK’ya başvurmuştu.

Ancak YSK, sistem değişikliğinin ardından ilk kez yapılacak seçimde de ‘partili cumhurbaşkanı’ Erdoğan’ın seçim yasakları kapsamına alınmasını reddetti.

Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre ret kararına gerekçe olarak anayasa gereği cumhurbaşkanının ‘devletin başı’ olması ve seçim yasaklarının cumhurbaşkanına uygulanamayacağı gösterildi.

Buna göre Erdoğan, seçim gününe kadar ‘cumhurbaşkanı’ sıfatıyla devletin tüm olanaklarını kullanarak seçim propagandası yapabilecek, ayrıca bakan ve milletvekillerinin 21-31 Mart günleri arasında makam araçlarını kullanamayacağı, açılış ve temel atma törenlerinin düzenlenemeyeceğine ilişkin seçim yasaklarından muaf olacak.

İlgili Haberler