Türkiye’ye gelen sığınmacılar Suriyelilerden ibaret değil!

Türkiye’ye gelen sığınmacılar Suriyelilerden ibaret değil!
Dünya’da en çok sığınmacı barındıran Türkiye’de yaklaşık 4 milyon Suriyeli tartışmaların odağında bulunurken, Pakistan ve Afganistan’dan her yıl gelen yüz binlerce sığınmacı da dikkat çekiyor.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ

Birleşmiş Milletler verilerine göre, 6 milyona yakın sığınmacı barındıran Türkiye, dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke konumunda. 2011 yılında iç savaştan sonra Suriyelilerin Türkiye’ye gelişi ile birlikte, sığınmacı sorunu ülke gündeminin üst sıralarına yerleşti. Son rakamlara göre, yaklaşık 4 milyon Suriyeli sığınmacının olduğu Türkiye’deki sığınmacılar sadece Suriyeliler ile sınırlı değil.

Türkiye’ye Suriyeli sığınmacıların yanı sıra, Pakistan ve Afganistan’dan da çok sayıda sığınmacı geliyor. Bu sığınmacıların büyük bir çoğunluğunun yurda kaçak yollarla girmesi ise dikkat çekiyor.

Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamaya göre, 2018 yılının Mart ayı sonuna kadar, 69 bin 919 Afgan sığınmacı Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne kayıt yaptırdı. Afgan sığınmacılar, Suriyelilerden sonra en kalabalık ikinci sığınmacı grubu olarak dikkat çekiyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, bu periyotta Türkiye'ye Afganistan kökenli 29 bin 899 göçmenin kaçak girdiğini, 7 bin 100 tanesinin ise geri gönderildiğini söylemişti.

Türkiye’de bulunan Pakistanlı sığınmacı sayısı ile ilgili ise henüz net bir rakam bulunmuyor. Ancak 2018 yılında Pakistan ve Afganistan’dan toplam 150 bin kişinin kaçak yollar ile Türkiye’ye giriş yaptığı söyleniyor.

GÖÇMEN TRAFİĞİ ARTMAYA DEVAM EDİYOR

Türkiye’deki sığınmacı sorunu sınırlardaki güvenlik tartışmalarını da beraberinde getiriyor. Doğu sınırlarında sığınmacı trafiği gittikçe artarken, Afganistan ve Pakistan'dan yola çıkan göçmenler Türkiye'ye yasa dışı yollarla elini kolunu sallaya sallaya giriyor. Sınır hattını şaşırtıcı bir şekilde geçen göçmenlerin asker ve polise yakalanmaması ise dikkat çekiyor.

İlgili Haberler