2.5 milyon vatandaşın 102.4 milyar borcu var

2.5 milyon vatandaşın 102.4 milyar borcu var
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kredi borcu yapılandırma kampanyası başlatan iki bankanın, takipteki kredileri de kapsama alması gerektiğini belirterek, "Takipte olan 684 bin 360 kişiye bu imkanın tanınması gerekiyor" ifadesini kullandı.

Vatandaş borcu, borçla kapatmaya çalışıyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kredi borcu yapılandırma kampanyası başlatan iki bankanın, takipteki kredileri de kapsama alması gerektiğini belirterek, "Takipte olan 684 bin 360 kişiye bu imkanın tanınması gerekiyor" ifadesini kullandı. Palandöken, yazılı açıklamasında, kredi borcu yapılandırmasında takipteki kredilerin de düşünülmesi gerektiğini bildirdi. Bireysel kredi kartlarında 102,4 milyar liralık toplam borç bulunduğuna dikkati çeken Palandöken, bunun 6,5 milyar lirasının takipteki krediler olduğunu aktardı. Bireysel kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısının, geçen yılın ekim ayı itibarıyla 2 milyon 485 bin kişiye ulaştığına işaret eden Palandöken, 10 ayda takibe düşen kredi kartı borçlu sayısının 684 bin

360 kişi olduğunu ifade etti. Ziraat Bankası ile başlayan kredi kartı borcu yapılandırmasına

Vakıfbank'ın da katıldığını hatırlatan Palandöken, "Bu iki banka, takipteki kredileri de yapılandırma kapsamına almalı. Takipte olan 684 bin 360 kişiye bu imkanın tanınması gerekiyor. Çünkü kredi kartı sahipleri zaten ödemesi gereken asgari miktarı da ödeyemediği için kredi kartı borçları takibe düşüyor. Aynı zamanda yapılandırma kapsamında birçok belge sunulması ve işlemlerin yapılması isteniyor. Gecikmiş borcun olmaması, tapu, iki imza gibi işi yokuşa süren prosedürler süreci uzatıyor. Kredi kartı borç yapılandırmasında, yapılandırmaya ulaşmak isteyen vatandaşların önündeki bu engeller kaldırılmalı ve takipteki

krediler de kapsama alınmalı" değerlendirmesinde bulundu. Palandöken, esnafın krediye ulaşmasının önündeki en büyük engelin "kara liste" olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Krediye en çok ihtiyaç duyan, borçlarını ödemekte en çok zorlanan kesim esnafımız. Esnafın krediye ulaşmasının önündeki en büyük engel de kara liste. Geçmişte borcunu aksatmış, ödeyememiş esnafımız bankalar tarafından kara listeye alınıyor. Kara liste sorunu çözülerek etkin bir sicil affı getirilmeli. "

İlgili Haberler