Esnaf Suriyeli ve Afgan kağıt toplayıcılarından rahatsız

Esnaf Suriyeli ve Afgan kağıt toplayıcılarından rahatsız
İstanbul’da özellikle Pakistan, Suriye ve Afgan uyruklu kağıt toplayıcılarının sayısı her geçen gün artıyor. Esnaf ise yabancı uyruklu kağıt toplayıcılarından rahatsız.

İstanbul’da yabancı uyruklu kağıt toplayıcılarının sayısı her geçen gün artıyor. Kağıt toplayıcılarının büyük bir çoğunluğunu Afganistan, Pakistan, Gürcistan ve Suriyeliler oluşturuyor. İstanbul’da bu işi yapan Türklerin sayısı ise her geçen gün daha da azalıyor.

Bahçelievler’de yaklaşık 5 yıldır bu işi yaptığını söyleyen bir kağıt toplayıcısı "Sadece bu bölgede, bu işi yapan 50 kişi var. Diğer geri kalan yaklaşık 400 kişi yabancı uyruklu. Atık toplama işi artık büyük ölçüde yabancıların elinde diyebiliriz. Pakistan, Afganistan, Gürcistan, Romen uyruklu insanlar bu işi yapıyor. Suriyeliler de var. Yabancıların yoğunluğu herkesin bölgesine göre değişiyor. Şimdi bu işi Türkler çok fazla yapmıyor. Türkler yapmayınca da sektörde bir ihtiyaç doğuyor. Ayrıca depocular da yabancıları talep ediyor. Çünkü onlar kalabalık gruplar halinde çalışıyor” dedi.

Bazı yabancı uyruklu kağıt toplayıcılar da, grup halinde çalıştıklarını ve baraka tarzı yerlerde birlikte yaşadıklarını söylüyor. Yaklaşık 2 – 3 yıldır İstanbul’da çalıştıklarını belirten Afgan uyruklu bir kişi ise, bu işi yapanların yaş ortalamasının 13 ila 25 arasında olduğunu söylüyor.

ESNAF YABANCI KAĞIT TOPLAYICILARINDAN RAHATSIZ

Çevre esnafı yabancı uyruklu atık toplayıcılarından rahatsız. O esnaflardan biri olan Cemal Kalkan, "Kapımın önünde çöp tenekesi var ve günde 100 kişi geliyor. Dükkân önüne para edecek bir şey bırakamıyoruz. Benim standım vardı. Akşamları bazen gecikiyoruz. Sabah geldim, yok. Burada birçok esnaf arkadaş bu durumdan rahatsız. Kapının önüne bir şey koyamıyoruz. Akşam koyuyorum sabah yok. Hepsi yabancı. Yüzde 90 hallerinden de belli Afganlara benziyorlar. Bir denetime tabii olmalılar. Başıboş serseri mayın gibi dolanıyorlar" dedi.

İlgili Haberler