Venezuela ile Almanya arasında kriz

Venezuela ile Almanya arasında kriz
Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, ülkenin içişlerine karıştığı gerekçesiyle Almanya'nın Caracas Büyükelçisi Daniel Kriener'i "istenmeyen kişi" ilan ettiklerini ve ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre verildiğini açıkladı.

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, ülkesinin iç işlerine karıştığı gerekçesiyle Almanya'nın Caracas Büyükelçisi Daniel Kriener'i "istenmeyen kişi" ilan ettiklerini ve Venezuela'yı terk etmesi için 48 saat süre verdiklerini duyurdu.

ALMANYA, VENEZUELA'YA ULUSLARASI BASKI ÇAĞRISINDA BULUNMUŞTU

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Venezuela'daki durumu ABD'li bir yetkili ve diğer ülkelerin temsilcileriyle, Washington'da yapılması beklenen konferansta tartışabileceğini belirterek, Venezuela üzerindeki uluslararası baskıyı devam ettirmenin önemli olduğunu vurgulamıştı.

Maas sosyal medya sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun, Avrupa Birliği'nin (AB) özgür ve adil seçimler yapma talebini yerine getirmediği için üzüntü duyduğunu ifade ederek, "Bizim için Guaido, anayasa ile uyumlu olarak özgür, adil ve demokratik seçimleri organize etmesi için Venezuela'nın geçici başkanıdır" değerlendirmesini yapmıştı.

Maas ayrıca, siyasi koşullar izin verdiğinde Almanya'nın Venezuela'ya 5 milyon euro insani yardım yapacağını da kaydetmişti.

Almanya, İngiltere, İspanya ve Fransa, Juan Guaido'yu geçici devlet başkanı olarak tanıdıklarını duyurmuştu. Avusturya, Hollanda, İsveç, Letonya, Danimarka ve Çekya'nın da bu karara katılmasıyla AB üyesi 10 ülke, Venezuela'yı seçimlere götürecek geçici başkan olarak Guaido'yu tanıyan ülkeler arasında yer alıyor.

VENEZUELA'DA NELER OLUYOR?

Venezuela'da muhalefet ve iktidar yanlılarının 23 Ocak Çarşamba düzenlediği mitingler, ülke ve bölge açısından önemli gelişmelere yol açmıştı.

Çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclisin Başkanı Juan Guaido, muhaliflerin mitinginde kendini "geçici devlet başkanı" ilan etmiş ve başta ABD olmak üzere Avustralya, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından tanınmıştı.