NATO’dan Türkiye açıklaması

NATO’dan Türkiye açıklaması
NATO’dan Türkiye’nin S-400 füzeleri almasına ilişkin bir açıklama geldi. NATO Askeri Komite Başkanı Hava Orgeneral Sir Stuart Peach, “Bu satın alma ulusal bir konu, silah seçimi tercihi NATO’nun işi değil” dedi.

NATO Askeri Komite Başkanı Hava Orgeneral Sir Stuart Peach, Türkiye’ye hangi silahı satın alıp almayacağını tavsiye etmenin ittifakın görevi olmadığını söyledi.

Defense News’in sorularını yanıtlayan Peach, Rusya’dan S-400 savunma sistemi alacak olan Türkiye’ye bu konuda müdahalede bulunamayacaklarını belirtti.

“Türkiye çok güçlü ve bağımsız bir müttefik, Türkiye’nin NATO ile dayanışması çok önemli” diyen Peach, “Türkiye, NATO’ya ve ittifakın operasyonlarına önemli katkı yapıyor. Bunun karşılığında NATO da coğrafi açıdan dört yol ağzındaki Türkiye’ye önemli destek veriyor." ifadesini kullandı.

Türkiye’nin coğrafi açıdan çok önemli bir konumda olduğunu, Karadeniz ve Akdeniz’i birbirine bağladığını hatırlatan Peach, NATO’nun bu dayanışmaya büyük önem verdiğini vurguladı.

"SİLAH SEÇİMİ BİZİM İŞİMİZ DEĞİL"

Peach, Türkiye’nin gücü ve bağımsızlığının NATO dayanışması için de büyük önem arz ettiğini kaydetti.

Rusya ile ilişkiler ve S-400 savunma sistemi satın alınmasıyla ilgili soru üzerine Peach, “Bu satın alma ulusal bir konu, silah seçimi tercihi NATO’nun işi değil.” ifadesini kullandı.

NATO’nun Rusya’nın “tahrik” edici faaliyetlerini, Kırım’ı yasa dışı ilhakı ve Doğu Ukrayna’daki gelişmeleri yakından izlediğini kaydeden Peach, ittifakın Rusya’ya caydırıcılık konusunda kararlı olduğunu gösterirken, Moskova ile diyaloğu da sürdürmek istediğini vurguladı.

Rusya’nın savunma alanında kara, deniz ve hava silahlarının teknolojilerini modernleştirdiğini tespit ettiklerini ve bunu Suriye’de de açıkça gördüklerini ifade eden Peach, ittifakın Rusya ile rekabet ederken, Moskova ile diyaloğun sürdürülmesine de önem verdiğini söyledi.