Suriyeli işçiler 1 Mayıs'ta hak arayacak!

Suriyeli işçiler 1 Mayıs'ta hak arayacak!
Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Türkiye'ye gelen milyonlarca Suriyeli, Türkiye'de vasıfsız işçi olarak çalışıyor. Suriyeli işçiler, çalışma koşullarını protesto etmek için 1 Mayıs'ta yürümeyi planlıyor.

Suriye'de 2011 yılından beri devam eden iç savaş nedeniyle milyonlarca Suriyeli yasal ve yasal olmayan yollardan Türkiye'ye kaçtı. Bir kısmı sınırda kurulan mülteci kamplarında kalan Suriyelilerin büyük bir kısmı, sınır şehirleri başta olmak üzere Türkiye'nin birçok iline yerleşti.

1 MAYIS'TA HAK ARAYACAKLAR!

Türkiye’nin yaklaşık 40 milyar dolar harcadığı ve birçok ayrıcalık ve imkanı tanıdığı Suriyeliler, sığındıkları Türkiye’de hak aramak için 1 Mayıs’ta sokağa iniyor.

Yerleştikleri şehirlerde iş arayan Suriyeliler, işverenin de ilk tercihi oldu. Özellikle insan gücüne ihtiyaç duyulan niteliksiz işlerde tercih edilen Suriyeliler, genellikle asgari ücretin altına çalıştırılıyor.

Evrensel'in haberine göre; Gaziantep'teki Suriyeli işçiler, Türk işçilere göre daha az maaş almaktan ve daha ağır koşullarda çalıştırılmaktan şikâyetçi. Eşit ücret ve hak talep eden Suriyeli işçiler, 1 Mayıs'ta sokağa inecek.

“NE YAPACAĞIM BEN O SİGORTAYI”

Sigortalarının da olmadığından şikayetçi bir Suriyeli işçi ise şunları söyledi: "Sonuçta biz de insanız ama şu an eşit koşullarda çalıştırılmıyoruz. Tamam bizim memleketimiz değil ama aynı işi yapıyoruz. Onların yevmiyesi bizimkinden daha fazla, üstelik biz daha fazla çalıştırılıyoruz. Gerçi ne yapacağız sigortayı, burada insanlar 60 yaşından sonra emekli oluyor, ne yapacağım ben o sigortayı."

İYİ PARTİLİ ÖZDAĞ'DAN SERT TEPKİ

Duruma tepki gösteren İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "6 milyon işsiz varken 1 milyon Suriyeli iş piyasasına girdi ve şimdi protesto için sokağa iniyorlar" ifadelerini kullandı.

umit-ozdag-004.jpg

İlgili Haberler