"Teröristbaşı Öcalan'ın ağzından verilen mesajla yeni sürecin sinyalleri verildi"

"Teröristbaşı Öcalan'ın ağzından verilen mesajla yeni sürecin sinyalleri verildi"
Teröristbaşı Öcalan'ın mektubunda geçen ifadelere dikkat çeken Pekin, verilen mesajın bölgede yeni bir sürecin sinyalleri olduğunu belirtti.

Fatih ERBOZ/ANKARA

Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Suriye'deki gelişmeleri değerlendirdi. Pekin, "Fırat'ın batısında İdlib, Tel Rıfat, Menbiç dahil Rusya hatta Suriye ile işbirliği yapılarak çözülebilecek. Fırat'ın doğusu da büyük ihtimalle ABD'nin güvenli bölgesiyle çözülebilecek. Son alınan bilgilerde güvenlikli bölge konusunda ABD ile yapılan görüşmelerde aradaki anlayış farkının azaldığı yönünde. Süreci takip edeceğiz. İdlib konusu Deyrez-Zor ve Haseke'deki gelişmelerden daha önemli" dedi. 

Haseke ve Deyrez-Zor'da Arap aşiretlerin YPG'yi istemediğinin daha önceden bilindiğini kaydeden Pekin, bunun Suriye'nin toprak bütünlüğü açısından önemli olduğuna işaret etti. 

Geçtiğimiz hafta ortaya çıkan teröristbaşı Öcalan'ın mektubunda geçen ifadelere dikkat çeken Pekin, verilen mesajın bölgede yeni bir sürecin sinyalleri olduğunu belirtti. Pekin şunları söyledi: "Orada 'Türkiye'nin çıkarları da göz önünde bulundurularak hareket etmeli' ibaresi var. Yeni bir süreç başlayacak demektir bu da. Yeni bir strateji uygulanacak o bölgeyle ilgili. Son zamanlarda PKK'nın artan bombalama olayları var. Buna yönelik de bir mesaj bu. Bu Öcalan'ın kullanılmasıdır. Onun ağzından hem Türkiye içindeki, hem Türkiye dışındaki bölgelerde bir yerde Kürtleri rahatlatmaktır. Devlet mutlaka görüşüp, hangi mesajların verileceğini teyit etti. Mesajları veriyor şimdi. Yeni süreç dediğimiz zaman Türkiye'nin içindeki siyasi gelişmeleri de dahil edebiliriz. İstanbul seçimleri ile ilgili olabilir. Önümüzdeki süreçte terörist başı Öcalan'ın bu ifadesi, Suriye'de Türkiye'nin Fırat'ın doğusunda, hem de içeride bir takım değişiklikler olacak demektir. Tutukluların bırakılması gibi. Fazla sorun çıkarmayın diyor zaten. Kürt vatandaşlarını iktidarın yanına çekmek için yaptığı faaliyet." 

İsmail Hakkı Pekin, teröristbaşı Öcalan'ın verdiği mesaja dikkatle bakılması gerektiğini, bunun nedeninin ise SDG'nin bir hafta önce Kürt aşiretlerle yaptığı toplantıda aynı mesajların verildiğini ifade etti. Pekin, "Hatta Fırat'ın doğusu için Türk-ABD anlayışının birbirine yakın olduğunu da gösteriyor bu. SDG'nin de aynı şeyleri söylemesi toplantıda buna da işaret bir açıdan. Yeni bir süreç başlayacak. Hem Türkiye içinde, hem Türkiye dışında. Son olaylar ABD'yi daha dikkatli davranmaya, bölgede PYD devletinin temelini atmakla beraber, çözüm esnasında bir federasyonun düşünmemek yerel özerkliğin ortaya konulmasını getirebilir" dedi.  

İlgili Haberler