Milli Eğitim Bakanlığı açıkladı: 650 bin Suriyeli çocuk Türk okullarında

Milli Eğitim Bakanlığı açıkladı: 650 bin Suriyeli çocuk Türk okullarında
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Denemeç 650 bine yakın Suriyeli çocuğun Türk okullarında okuduğunu belirterek, Türkiye’de doğmuş 500 bin Suriyeli çocuğun da eğitim sistemine entegre edilmesi gerektiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Reha Denemeç, "Şu an 650 bine yakın Suriyeli çocuk Türk okullarında okuyor. Bunun az bir kısmı, artık geçici eğitim merkezlerinde. Bir yıl sonra da tamamı Türk okullarında, Türk kardeşleriyle aynı sıraları paylaşacaklar" dedi.

Bakan Yardımcısı Denemeç ve Alman hükümeti temsilcisi Manuel Paulus, Suriyelilerin, yerinden edilmiş kişilerin ve ev sahibi toplulukların dayanıklılıklarının güçlendirilmesini içeren programa yönelik CerModern'de düzenlenen ‘Qudra Günü’ açılışına katıldı.

3.6 milyon kişinin Türkiye'de misafir edildiğini aktaran Denemeç, Suriye'de son 8 yılda yaşananların, dünyadaki en büyük göç hareketlerinden biri olarak adlandırıldığını, Türkiye'nin dünyada en fazla yerinden edilmiş insanı misafir eden ülke konumunda olduğunu vurguladı.

Bu süreçte Suriyeli çocuklar için eğitimin önemine işaret eden Denemeç, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) olarak ilk çalışmaların geçici eğitim merkezlerinde başladığını, süreç uzadıkça geçici eğitimlerin kalıcıya dönmesi amacıyla sistemin içerisine alındıklarını anımsattı.

“650 BİNE YAKIN SURİYELİ ÇOCUK TÜRK OKULLARINDA”

Bakan Yardımcısı Denemeç, "Şu an 650 bine yakın Suriyeli çocuk Türk okullarında okuyor. Bunun az bir kısmı, artık geçici eğitim merkezlerinde. Bir yıl sonra da tamamı Türk okullarında, Türk kardeşleriyle aynı sıraları paylaşacaklar. Aynı öğretmenlerden ders alacaklar" diye konuştu.

Denemeç, bir toplumun içerisinde yaşayan insanların o topluma entegre olabilmesi için her şeyden önce dil bilmesi gerektiğini belirterek, dil becerisinin gelişmesinde, küçük yaşların çok önemli olduğunu ifade etti.

Qudra Programı'nda daha çok yetişkinlerin dil eğitimi ve bazı becerilerin kazandırılması, toplumu kaynaştırma anlamında çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Denemeç, "Milli Eğitim Bakanlığı olarak baktığımızda, anaokulundan gelmekte olan çocuklara da ilkokuldaki, ortaokuldaki, lisedeki çocuklarımıza da eğitim sağlamak durumundayız. 500 bine yakın da Türkiye'de doğmuş Suriyeli çocuk var. Onlar da gelecekte bu eğitim imkanlarından faydalanmak durumundalar" dedi.

Göç eden insanların hayatlarını kurtarmak için kaçtığına ve onların hayata kazandırılması açısından eğitimin önemine dikkati çeken Denemeç, Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi kapsamında yaz döneminde okul öncesi Türk ve Suriyeli çocukların kaynaşması ve dil gelişimlerinin sağlanması için 9 haftalık bir eğitim programının düzenleneceğini söyledi.

 ‘3 MİLYAR EURO’YU BÖLDÜĞÜMÜZDE GÜNDE 58 CENT DÜŞÜYOR’

Denemeç, AB'nin Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım Programı'na (FRIT) yönelik şu bilgileri verdi:

"2016'da başladı, 2017'den itibaren 3 milyar euro’luk bir fon akışı oldu. 2019'dan sonra da 3 yıllık dönemde bir 3 milyar euro’luk daha fon akışı olacak. Bu büyük bir rakam gibi görünüyor ama işin özüne geldiğimizde şöyle bir gerçekle karşılaşıyoruz; Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan 3.6 milyon insana bu 3 milyar euro’yu böldüğümüzde günde 58 cent düşüyor insan başına. Ayda 25 euro, yılda 300 euro. Ama bunun için de biz teşekkür ediyoruz. Ellerinde imkan olduğu halde hiçbir katkı sağlamayan ülkeler de var. Bu anlamda gelen miktar kişi başına bölündüğünde az da olsa bunu etkin, verimli kullandığımızda, doğru yerlere aktardığımızda yine de büyük işler başaracağımıza inanıyorum."

İlgili Haberler