"Bayram için giden Suriyeliler yıl sonuna kadar kalabilir"

"Bayram için giden Suriyeliler yıl sonuna kadar kalabilir"
Gaziantep Valisi Davut Gül, Ramazan Bayramı için ülkesine giden Suriyelilerle ilgili olarak, "Gidenler yıl sonuna kadar orada kalabilirler. Şu ana kadar 35 bin kişi gitme işlemini yapmak için randevu aldı" dedi.

Ülkelerindeki iç savaş gerekçesiyle Türkiye’ye gelen milyonlarca Suriyelinin Ramazan bayramını geçirmek için Suriye’ye gitmesi tartışılmaya devam ederken, konu ile ilgili Gaziantep Valisi’nden ilginç bir açıklama geldi. Vali Gül, bayram için ülkesine giden Suriyelilerin yıl sonuna kadar Suriye’de kalabileceklerini belirtti.

Türkiye'deki Suriyelilerin Ramazan Bayramı'nı ülkelerinde geçirmek için Gaziantep'in Karkamış Gümrük Kapısı'ndan çıkışları başladı. Bayramı Azez, Mare, Soran, Aktarin, Çobanbey, Afrin, Cerablus ve El Bab ilçe merkezleri ve köylerindeki yakınlarının yanında geçirmek isteyen Suriyeliler için geçiş işlemleri başlarken, gümrük kapısında da özel düzenlemeler yapıldı.

Gaziantep Valiliği tarafından oluşturulan "www.suriyebayramizni.com" internet adresinden randevu işlemlerini tamamlayan ve istenilen belgeleri hazırlayan Suriyeliler, Karkamış Gümrük Kapısı'na geldi.
Burada uzun kuyruklar oluşturan Suriyeliler, yaşı küçük olan çocuklarına çocuk felci, kızamık ve karma aşıların yapılmasının ardından güvenlik kontrolünden geçip ülkesine gitti.

Karkamış Gümrük Kapısı'nı ziyaret eden ve geçişler hakkında bilgi alan Gaziantep Valisi Davut Gül, geçiş işlemlerinin ücretsiz olduğunu söyledi.

Günde ortalama 1500 kişinin kapıdan geçiş yaptığını belirten Gül, şunları kaydetti:

"Gitmek isteyenler internet üzerinden randevu alıyorlar. Sonra aldıkları gün gelip işlemlerini yapıyorlar. İşlemler sırasında asla ücret alınmıyor. Her türlü kolaylığı gösteriyoruz. Burada tercümanlarımız var, aşısı olmayan çocuklara aşı yapıyoruz. Gidenler yıl sonuna kadar orada kalabilirler. Şu ana kadar 35 bin kişi gitme işlemini yapmak için randevu aldı. Gidişler 30 Mayıs'a kadar devam edecek."

İlgili Haberler