Katılım Payı uygulaması TBMM gündeminde

Katılım Payı uygulaması TBMM gündeminde
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, hastanelerde uygulanan Katılım Payı uygulamasını TBMM gündemine taşıdı. Örs soru önergesinde, “Bir nevi hastalık vergisine dönüşen “Katılım Payı” uygulamasına ne zaman son vereceksiniz?” ifadelerini kullandı.

Hastanelerde uygulanan Katılım Payı uygulaması TBMM gündemine taşındı. İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs tarafından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması istemiyle TBMM’ye sunulan önergede "Sağlık alanını ticarileştiren ve hastaları bir nevi müşteri gibi gören uygulamaların yanında bir nevi “Hastalık Vergisi”ne dönüşen “Katılım Payı” uygulamasına ne zaman son vereceksiniz?” sorusu yöneltildi.

Soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

Türkiye Cumhuriyeti Anaysası’nın 56’ncı maddesi “Herkes sağlıklı ve dengeli çevrede yaşama hakkına sahiptir” devamında da “Devlet herkesin hayatını beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlama, insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak iş birliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler” demektedir.

Son zamanlarda sağlık sistemini ticarileştiren, hastaları müşteri gibi gören ve nihayet sağlık alanının fiilen özelleştirilmesine yol açan uygulamalar hastaları, hasta yakınlarını ve ilgili sağlık çalışanlarını da mağdur etmektedir.

Bu çerçevede

1- Hastanelerdeki tıbbi malzeme ilaç ve diğer araç gereçlerin eksikliği nedeniyle bazı ameliyatların yapılamadığı dikkate alınarak bu sorunların aşılması için ne gibi tedbirler alınmıştır?

2- Hasta yakınlarını perişan eden ve ilgili personeli de mağdur eden hasta sevkleriyle ilgili olarak hastaneler arası ilişkileri kesin bir usul ve esasa bağlayan ve yaptırımları da içeren bir ‘hasta sevk ve kabul’ düzenlemesi yapmayı düşünüyor musunuz?

3- Sağlık alanını ticarileştiren ve hastaları bir nevi müşteri gibi gören uygulamaların yanında bir nevi “Hastalık Vergisi”ne dönüşen “Katılım Payı” uygulamasına ne zaman son vereceksiniz?”

4- Özellikle Şehir Hastaneleri’nin hizmete girdiği illerimizde daha da karmaşık hale gelen ve çok geç tarihlere randevu verilmesine yol açan hasta kabul ve randevu sistemi ile ilgili ne gibi tedbirler alınacaktır?

5- Telefon ve e-devlet uygulamasıyla da entegre olan randevu sisteminde yaşanan aksaklıklar ve hastaların istedikleri zamanda randevu alamamaları da dikkate alınarak; Merkezi Hastane Randevu Sistemi’nin iyileştirilmesi veya yeni bir sisteme geçilmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?

onerge-huseyin-ors.jpg