"AKP, operasyonu siyasette kullanabilir"

"AKP, operasyonu siyasette kullanabilir"
Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, "Pençe Operasyonu"nuna ilişkin yaptığı değerlendirmede "İçte ve dışta büyük itibar zedelenmesi yaşıyor iktidar. Bunu da siyasi bir güce dönüştürebilirler" dedi.

Bilun Çelik / Ankara

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'a yönelik olarak başlattığı "Pençe Operasyonu"nu değerlendiren Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin açıklamalarına dikkat çekti. "Demek ki Fırat'ın doğusu konusunda anlaşamamışlar. Geçtiğimiz günlerde Jeffrey, 'Çalışıyoruz' demişti. Kısacası 'PKK-PYD bizim korumamızda' demek istedi" diyen Tantan, şöyle konuştu:

"PKK'yı terör örgütü olarak algılatmamaya çalışıyorlar. Bunlar, Kuzey Irak'ta Erbil başta olmak üzere ABD ve Çin konsolosluk binalarını kuruyorlar. Anlaşıldı ki ABD orada kurmak istediği Kürt devletini sadece o bölge açısından değil, Orta Doğu açısından, Kafkasya, Hazar havzaları açısından da kullanacak. Asya kıtasını Türkiye, İran üzerinden bu yapıyı genişleterek kullanmak istiyor. Görünen o ki Kuzey Irak ve Kuzey Suriye birleşecek; gelişmelerden bunu anlıyoruz. Orta Doğu, Basra Körfezi, Akdeniz havzası yeraltı zenginlikleri açısından önemli olduğu için ABD, İngiltere herkes orada etkinlik kurmak istiyor. Bir tek Türkiye yok, Türkiye'yi yok saymak istiyorlar. Türkiye'de birtakım şeyler yapmak istiyor ama yetersiz kalıyor. Türkiye, Kandil'i temizlerse iyi. O kadar ileriye gidebilecekler mi, ayrı konu. ABD ile anlaşmadan operasyon yapabilirler mi bilemiyorum. Daha önce de kar kış kıyamette gittiler geri döndüler. ABD Milli Savunma Bakanı, Türkiye'yi tehdit etti, Türkiye gece yarısı çekildi."

Tantan, "Oradan iç politikaya yönelik birtakım söylemler de olur. İçte ve dışta büyük itibar zedelenmesi yaşıyor iktidar. Bunu da siyasi bir güce dönüştürebilirler" dedi.

Sadettin Tantan, Terör örgütüyle mücadelede PKK'nın mal varlıklarına el konulmasının büyük başarı olacağını da belirtti. Terör örgütünün sokak, mahalle ve kent bazında halkı tehdit ettiğini ifade eden Tantan, Türkiye'nin bir tercih yapma durumunda olduğunu söyledi. S-400 krizini de değerlendiren Tantan, şöyle devam etti: "Türkiye, S-400 füzelerini almak mecburiyetinde. Bunu da açıklıyorlar. Rus ve Türk yetkililer açıklıyor. Ayrıca S- 500 füzelerinin ortak yapımı haberleri yayılıyor ama durum henüz net değil. Türkiye'de askeri kanadın tutumu belli. ABD'nin Orta Doğu'da hakimiyetini sağlamak için İran ve Türkiye'yi baskı altına alması, küresel güvenlik bakımından yeterli olmaz. Rusya'yı da baskı altına alması gerekiyor. Türkiye süratli bir şekilde kendi bölgesinde sınır ülkeleriyle hareket kabiliyetini arttırması gerekiyor. Geçmişten kaynaklanan sorunları bir kenara bırakarak, onları kazanarak bölgenin güvenliğini sağlayacak, tehditleri bertaraf edecek bir güce erişmesi gerekiyor. Aynı zamanda AB ülkelerini de tehdit ediyor ABD. Bu noktada Türkiye çaba sarf etmeli."