Suriyeliler tatilde, Türkler evinde

Suriyeliler tatilde, Türkler evinde
Suriyelilerin bayram için ülkelerine gitmeleri, sığınmacılar ile ilgili tartışmaları yeniden alevlendirdi. On binlerce Suriyeli bu bayramda da ülkelerine giderek ‘tatil’ yaparken, Türk vatandaşlarının çoğunluğu ise bayramı evinde geçirecek.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ

Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaş sonrası Türkiye’ye gelen sığınmacıların, ‘bayram tatili’ için ülkelerine gidişleri başladı. Suriyeliler, her bayram olduğu gibi bu bayram da ülkelerine giderek ziyaretlerde bulunup Türkiye’ye geri dönüyorlar.

Şu ana kadar Kilis'teki Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan da bayram için Suriye'ye gidenlerin sayısının 15 bine ulaştı. Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan ise 20 Mayıs tarihinden itibaren yaklaşık 29 bin Suriyelinin çıkış yaptığı belirtildi.

Ramazan Bayramı öncesinde ülkelerine gitmek isteyen Suriyeliler, internet üzerinden randevu alarak belirli bir günde Suriye’ye geçebiliyorlar. Sınırda bir izdiham olmaması için yapılan bu uygulamaya rağmen yaşanan yoğunluklar dikkat çekti.

TÜRK VATANDAŞLARI MEMLEKETİNE GİDEMİYOR

9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde on binlerce Suriyeli sınırı geçerek ülkelerinde ‘bayram tatili’ yaparken, pek çok Türk vatandaşı ise bu bayramda memleketlerine ya da tatile gidemiyor. Artan dolar kuru ve enflasyon ile birlikte yükselen işsizlik vatandaşın belini büktü. Bununla beraber bayram döneminde artan uçak ve otobüs bileti fiyatları vatandaşların bu bayramı evlerinde geçirmesine neden olacak.

Son açıklanan verilere göre enflasyon yüzde 20 sınırında yer alırken, gıda enflasyonu ise yüzde 31,86’ya dayandı. İşsizlik ise yüzde 14,7 seviyesine geldi.

İlgili Haberler