Avukatlara Yeşil Pasaport düzenlemesi Yeşil Pasaport nedir?

Avukatlara Yeşil Pasaport düzenlemesi Yeşil Pasaport nedir?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı Yeni Yargı Reformu Stratejisi Belgesi'nde avukatlara yeşil pasaport verilmesi kararlaştırıldı. Peki Yeşil Pasapor nedir kimlere verilir?

Yeni Yargı Reformu Stratejisi'nde avukatlara yeşil pasaport verilmesi detayı ön plana çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından son dakika açıklamasında "Avukatlara belli kriterler dahilinde yeşil pasaport vererek, uluslararası faaliyetlerini kolaylaştırmayı planlıyoruz." dedi Peki yeşil pasaport nedir kimlere verilir?

YEŞİL PASAPORT NEDİR?

Yeşil pasaport, bordo pasaporttan farklı olarak en fazla 5 yıl geçerlilik süresine ve daha fazla dolaşım gücüne sahip olan bir pasaport türüdür. Peki, kimlere verilir? Kabaca “Yeşil pasaport devlet memurlarına verilir” diye bilinir ama bu fazla geniş bir açıklamadır. Aslında kamu görevlilerinin sadece %4’lük bir bölümü yeşil pasaporta adaydır. Bunların kimler olduğunu ve nasıl yeşil pasaport çıkartabileceklerini aşağıda detaylıca anlattık.

Dünyadaki 195/6 ülkenin (bazı ülkeler bazı ülkeleri tanımıyor) sizce kaçına yeşil pasaport sahiplerinin vizesiz ya da kapıda veya online vize ile kolayca gitme avantajı vardır? Kopya çekmeden bi tahmin etmeye çalışın bakalım…Bir tahmin yürüttüyseniz, artık söylüyoruz: 160 ülkeye!! Bu inanılmaz bir rakam. Bu kadar güçlü pasaport dünyada çok az ülkede var. Kıyaslayacak olursak, bordo pasaportun 102 ülkeye, Amerikan pasaportunun 174, Rus pasaportunun 105, İsrail pasaportunun 147, Çin pasaportunun ise 52 ülkede dolaşım kolaylığı var.