Kuşoğlu: "Cumhuriyet tarihinde böyle bir yasa yok"

Kuşoğlu: "Cumhuriyet tarihinde böyle bir yasa yok"
15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden kaçak geçiş yapanlara kesilen cezaların affını öngören kanun teklifine CHP'den tepki geldi. CHP'li Kuşoğlu, "Köprüden geçişlerde indirim yapılacağı tarih var ancak ne zamana kadar olduğu belli değil" dedi.

Fatih ERBOZ/ANKARA

AKP'nin Meclis'e getirdiği torba kanunda 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden kaçak geçiş yapanlara kesilen idari para cezalarının affını öngören maddenin muğlâk olması tartışma yarattı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, Cumhuriyet tarihinde böyle bir kanun teklifinin ve düzenlemenin gündeme gelmediğini belirterek, "Kanunun teklifinin 15'nci maddesinde İstanbul'da boğaz köprüsünden geçişlerde indirim yapılacağı tarih var ancak ne zamana kadar olduğu belli değil" dedi. Torba yasayla Karayolları Kanunu'nda değişiklik yapıldığını vurgulayan Kuşoğlu, şunları söyledi: "15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren yani yılbaşından itibaren bütün geçişlerle ilgili verilen cezalar, getirilen düzenleme ile birlikte affediliyor. 310 milyon lira ceza kesilmiş, 9 milyon lirası tahsil edilmiş, geri kalanların hepsi affediliyor. Fakat burada çok enteresan bir şey var. Daha önce Cumhuriyet tarihinde olmamış bir şey. Buna özellikle dikkat çekmek gerekiyor. '1 Ocak 2019 tarihinden itibaren maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar' deniyor. Bu madde ne zaman yürürlüğe girecek belli değil. Zaten teklifte bir tarih sınırlaması yok. 'Yürürlüğe girdiği tarihte' diyor. Bu ne demek? 'Resmi Gazete'de yayınlanıp bu kanunu yürürlüğe girene kadar bugün, yarın, önümüzdeki hafta kaçak geçin ceza ödemeyeceksiniz' deniyor vatandaşa. Böyle bir kanun olur mu? Yani ne yapıldığını bilen var mı ben anlamıyorum." 
Türkiye Varlık Fonu'nun ilk 6 aylık döneminde henüz dişe dokunur bir faaliyetinin olmadığına da değinen Kuşoğlu, "Burada da kanuna göre TBMM Plan Bütçe Komisyonu'na bilgi verilmesi gerekiyor. Ancak bilgi verilmedi. Usul ile ilgili olarak gizlilik var denildi. Kanunun öngördüğü konularda dahi toplantı yapılamıyor böyle bir şey olmaz" dedi.