YSK’dan İstanbul için yeni hamle!

YSK’dan İstanbul için yeni hamle!
YSK'nın İstanbul’da seçimin iptalinin gerekçesi olarak gösterdiği memur olmayan sandık görevlileri ile ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusunu geri çektiği iddia edildi.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), soruşturma geçiren ilçe seçim kurulu başkanları ve seçim müdürlerinin yenilenecek seçimlerde de görevlerine devam etmesi kararına ilişkin kararı tartışma yarattı. AKP karara itiraz etti.

AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Binali Yıldırım da “Bu karar fevkalade talihsiz bir karardır. Çünkü seçimin yenilenmesine YSK karar verirken, birçok sebep saydı. Bunlardan bir tanesi de bu seçimdeki yolsuzluğa, usulsüzlüğe, yanlışlara sebep olan her kimse bunların hakkında suç duyurusunda bulunulmasını karara bağlamıştı. Hal böyle iken bir yandan sorumlu tuttuğu, bir yandan suçladığı insanları, yapılacak bir seçimde, ‘tekrar görev yapabilirler’ diye karar vermesi, yapılacak seçimlere şimdiden soru işaretleri oluşturmuştur. AK Parti olarak partimiz, bu karara karşı itirazını yapmıştır. Ümit ederim YSK, aklıselimle değerlendirir ve oy verecek milyonlarca vatandaşın kafasında karışıklığa sebebiyet verecek bu işten vazgeçer" dedi.

YSK İstanbul seçimlerinin yenilenmesi hakkında seçimdeki "usulsüzlüğe" sebep olan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmasına da karar vermişti. YSK bugün bu kararından vazgeçti.

FOX TV'nin özel haberine göre, YSK İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı suç duyurusunu geri aldı. FOX özel haber olarak geçtiği habere göre, YSK bayramdan sonra Hakimler ve Savcılar Kurulu'na İlçe Seçim Kurullarının hakim olan başkanları hakkında "sandık kurullu üyelerinin memur olmayan kişilerden oluşturulması" hususunda sorumlu oldukları iddiasıyla başvuru yapacak.

YSK'nin seçimin iptali için ilçe seçim kurullarında memur olmayan görevlilerin bulunmasını gerekçe göstermiş ve bununla ilgili suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti. Ancak suç duyurusunun geri çekilmesiyle birlikte "iptal kararı da kadük kaldı" yorumu yapılıyor.

FOX Ana Haber Ankara muhabiri Engin Yılmaz'ın canlı yayında duyurduğu son dakika bilgisinde Yüksek Seçim Kurulu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı suç duyurusunu geri çektiğini duyurdu. "Bu soruşturma kadük mü kaldı birinci soru bu" diyen Yılmaz, şu bilgileri verdi:

"YSK suç duyurusunu geri çekti ama bu kez de bayram sonrasında Hakimler ve Savcılar Kurulu'na İlçe Seçim Kurulu Başkanları ile ilgili suç duyurusunda bulunulacak. Bu bilgiyi aldık. İlçe Seçim Kurulu başkanları hâkim ve onlarla ilgili soruşturmayı yürüten yer de HSK. HSK hakimlerle ilgili soruşturmayı yürütecek ama HSK'nın da seçim müdürleriyle ve kurulun diğer üyeleriyle, memurlar veya diğer partili üyeleriyle bir soruşturma yürütme hakkı yok. Sadece hakİmlerle ilgili var. Böyle bir durumda YSK'nın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı suç duyurusu, memurlarla ve partili üyelerle ilgili bölüm de kadük kalmış oluyor. Suç duyurusu çekildiğine göre bu kişilere bir suç isnadı yapamamış duruma geliyorsunuz."