Yetkin: "İstanbul yenilgisi Erdoğan'a parti üzerinde güç kaybettirecek"

Yetkin: "İstanbul yenilgisi Erdoğan'a parti üzerinde güç kaybettirecek"
23 Haziran'da Ekrem İmamoğlu'nun sandıktan büyük bir farkla çıkmasının ardından AKP içindeki değişimler gözlerden kaçmadı. Konuyu köşesine taşıyan Murat Yetkin ise, "Seçim yenilgisi Erdoğan’ın parti üzerinde güç kaybetmesiyle sonuçlanacak" dedi.

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, İstanbul'da tekrarlanan seçimde alınan yenilginin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için farklı sonuçları olabileceğini yazdı.  

"Bülent Arınç dahil" birçok kişinin AKP'nin içinde bulunduğu duruma eleştirel yaklaştığına dikkati çeken Yetkin, "İstanbul seçim yenilgisi Erdoğan’ın hem icraat üzerinde, hem de parti üzerinde güç kaybetmesiyle sonuçlanacak gibi duruyor" yazdı. 

Yetkin'in yazısının ilgili bölümü şöyle:

Birkaç yıldır geri plana itildikten sonra parti içi muhalefetin hareketlenmesiyle yeni kurulan Yüksek İstişare Kuruluna üye alınan Bülent Arınç dahi AK Partinin gidişine eleştirel yaklaşıyor. (Bu arada, 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül ardından oluşturulan kurullardan sonra Cumhurbaşkanlığı sisteminde oluşturulan kurullarının başına da çoğunlukla bir “Yüksek”sıfatı getirilmesi de dikkat çekici.) Arınç, “Rüzgârımızı, heyecanımızı kaybettik” diyor, Erdoğan’ın artık etrafındakileri yeterince dinlemeden kararlar aldığını iddia ediyor. Onun bulduğu çare, Babacan ve Davutoğlu’nunki ya da muhalefet liderlerininki kadar radikal değil. O koltuğa pek ala kendisinin de oturabileceğinden hiç söz etmeden, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti Genel Başkanlığından ayrılmasının daha iyi olacağını söylüyor.

Arınç, Babacan hakkında “FETÖ irtibatı” iddiasıyla açılan soruşturmanın eğer tehdit olarak düşünülmüşse, parti kuruluşunu hızlandıracağını söyledi o mülakatta. Ertesi gün, 5 Temmuz’da soruşturma kapatıldı.

Erdoğan, AK Parti bünyesinden yeni bir parti(ler) çıkarma çalışmalarını “boş çuvala” benzetiyor, bu girişimlerde bulunanların da öncekiler gibi tarih olacağından söz ediyor.

Öte yandan bu çalışmalara katılmasını istemediği kişilere kurullar oluşturuyor, bakanlık sayısının artırılacağı bilgisinin yayılmasına izin vererek gitmeyip kalanlar için imkânlar çıkabileceği imasında bulunuyor. Ama başkalarının önünde inkâr etse de Bahçeli desteğiyle kurduğu yüzde 50 kutuplaşmaya dayanan Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin işlemediğini görüyor. AK Parti sözcüsü Ömer Çelik’in Cumhurbaşkanlığı sistemine dair konuların sonbahardaki Kızılcahamam toplantısında ele alınabileceğine işaret etmesi bunun ilk somut göstergesi oldu. 

İstanbul seçim yenilgisi Erdoğan’ın hem icraat üzerinde, hem de parti üzerinde güç kaybetmesiyle sonuçlanacak gibi dur