Hasan Seymen'e istifa çağrısı

Hasan Seymen'e istifa çağrısı
İYİ Parti Hukuk ve Seçim İşleri Başkanı Hasan Seymen’in asimilasyon sözlerine ilişkin yaptığı açıklamaların parti tabanını tatmin etmediğini dile getiren İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı Metin Ergun, Seymen’e görevinden istifa çağrısında bulundu.

Erdem AVŞAR / Yeniçağ

İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı ve Muğla Milletvekili Metin Ergun, daha önce Çerkeslerin asimilasyona uğradığına ilişkin sözlerine açıklık getiren İYİ Parti Hukuk ve Seçim İşleri Başkanı Hasan Seymen’in açıklamalarının parti tabanını tatmin etmediğini ifade etti.

“Hasan Seymen Bey’in bu saatten sonra partimize yapacağı en iyi hizmet görevinden istifa etmesi olacaktır” diyen Ergun, Seymen’in yaptığı basın açıklamasının, tepki çeken sözlerini kapsamadığını ifade etti.

Bu zamana kadar sabırla beklediklerini buna karşın yeterli bir açıklama gelmediğini belirten Metin Ergun, “Sayın Hasan Seymen’in söz konusu söylemleri Milliyetçi Demokrat bir anlayışı şiar edinmiş olan İYİ Parti içerisinde görevi ve sıfatı ne olursa olsun hiçbir arkadaşımızın kabul edemeyeceği söylemlerdir” şeklinde konuştu.

İYİ Partili Ergun’un, Yeniçağ'a özel açıklamaları şu şekilde:

“Partimizin Divan Üyesi Hasan Seymen’in yıllar önce yapmış olduğu bir açıklama sosyal uzun süre gündemde kaldı. Biz de kendisinden sabırla bu olayları nasıl değerlendireceğini ve nasıl tepki vereceğini bekledik. Bekledim ben şahsen. Bir açıklama yaptı. Bu açıklamaları sosyal medya hesabımda yayınladım, tabandan, vatandaştan gelen tepkileri görsün diye. Açıklamaları partililerimizi ve kamuoyunu tatmin etmedi.

Çünkü açıklamaları tepkilere neden olan beyanları kapsamıyordu. Özellikle 'Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren gördüğümüz asimilasyon politikası' diye bir cümlesi var. Çerkezlerin ve diğer etnik grupların asimile olduğuna ilişkin bu sözlerini kapsamıyor. Başka bir açıklamasında da 'Kürtlerin demokratik mücadelesini destekliyoruz' sözleri vardı. Buna yönelik de herhangi bir şey söz konusu değil, hatta bir yazara da sözlerinin arkasında olduğunu ifade etti.”

“PARTİMİZE YAPACAĞI EN İYİ HİZMET İSTİFA ETMESİ OLACAKTIR”

“Sayın Hasan Seymen’in söz konusu söylemleri Milliyetçi Demokrat bir anlayışı şiar edinmiş olan İYİ Parti içerisinde görevi ve sıfatı ne olursa olsun hiçbir arkadaşımızın kabul edemeyeceği söylemlerdir. Bu fikirleri söylemek isteyenler İYİ Parti çatısı altında söyleyemezler, partimiz buna kapalıdır. Parti tabanımız durumdan oldukça rahatsız, her gün telefonlar alıyoruz, sosyal medyadan tepkileri görüyoruz.

Parti tabanımızı son derece rahatsız eden bu açıklamaların sahibinin bir an önce görevinden istifa ederek, partimizi bu kabul etmemiz mümkün olmayan bu söylemlerin muhatabı olma durumundan çıkarmalıdır. Hasan Seymen Bey’in bu saatten sonra partimize yapacağı en iyi hizmet görevinden istifa etmesi olacaktır.”

“ÇERKES KÖKENLİ VATANDAŞLARIMIZDAN DA BENZER TEPKİLER ALDIK”

“İYİ Parti, Cumhuriyet felsefesine inanan, Cumhuriyetin milletleşme sürecine inanan bir siyasi partidir. Etnikçi bakış açılarına kapalıdır. Büyük Atatürk’ün daha Cumhuriyet kurulur kurulmaz bu manadaki ilk sözü 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuran halka Türk Milleti denir' olmuştur. Bunun açıklaması şudur; Hangi etnik kökenden olursan ol, hangi mezhepten, hangi inançtan olursan ol Türk milletinin bir ferdisin. Bu modern milletleşme anlayışıdır. Bu en son hali ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür anlayışına gelmiştir. Buradaki mesele etnik bir mesele değildir.

Hasan Seymen Bey’in bu açıklamaları gündeme geldikten sonra Cumhuriyet'in kazanımlarını benimseyen çok sayıda Çerkes kökenli vatandaşımızdan da benzer tepkileri aldık.”

Hasan Seymen’in “Türkiye Cumhuryeti’nin birlik ve bütünlüğüne helal getirecek herhangi bir tavrın karşısında durmaktan bir adım geri atarsam gök girsin kızıl çıksın” sözlerini hatırlatan Metin Ergun, sözlerini şöyle noktaladı:

“Daha önceki açıklamalarından vazgeçmiyor. Vazgeçmiş olsa dese ki ‘Ben yanlış düşünmüşüm, hatalıyım’ amenna. Bu şu demektir. 'Gök girsin Kızıl çıksın' sözlerinin anlamı Türk Milletini ve Türk Milliyetçilerini saf yerine koymaktır. Bunu kabul etmemiz de mümkün değildir.”

İlgili Haberler