Soylu: “Suriyeliler istedikleri ile gidecek”

Soylu: “Suriyeliler istedikleri ile gidecek”
İstanbul'daki kaçak Suriyeliler hakkında konuşan İçişleri Bakanı Soylu, sığınmacıların istediği şehre gitmesine olanak sağladıklarını belirtti. Soylu, "100 bin Suriyelinin İstanbul'dan başka vilayetlere gitmesi konusundaki hareketlenmeyi sağladık" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul'daki kaçak Suriyelilere ilişkin açıklamada bulundu.

Soylu, "İstanbul'da ortalama çalışma izni alan yabancı sayısı 700-750'ydi, haziran ayının sonuna kadar. Attığımız adımla birden bu rakam temmuz ve ağustosta toplam 7 bin 500'e çıktı" ifadelerini kullandı.

İstanbul'da bir üniversitenin programına katılan Soylu, Suriyelilerin istediği ile gitmeleri için esneklik sağladıklarını belirtti. Soylu, "Sadece kayıtlı oldukları değil, biz istediği ile gitme esnekliği sağladık- gitti. Şu anda 16 bin aile gitmek için hazır" şeklinde konuştu.

Soylu, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu attığımız adım, 12 Temmuz'da başladı. İstanbul'da ortalama çalışma izni alan yabancı sayısı 700-750'ydi, haziran ayının sonuna kadar. Attığımız adımla birden bu rakam temmuz ve ağustosta toplam 7 bin 500'e çıktı. Demek ki attığımız adım da doğru ve reaksiyon alınabilecek bir adım. 9 bin aile, bu yaklaşık 35 bin kişi yapar, illerine -sadece kayıtlı oldukları değil, biz istediği ile gitme esnekliği sağladık- gitti. Şu anda 16 bin aile gitmek için hazır. Bu da 65 bin yapıyor. İstanbul'da yakaladığımız düzensiz göçmen, yıl başından bu yana ortalama 55 bin. Geçen yıl bunun dörtte biriydi. Düzensiz göçmen konusunda ciddi bir adım attık. Düzenli ama İstanbul'da kayıtlı olmayan 35 bin, artı 65 bin daha derseniz 100 bin Suriyelinin İstanbul'dan başka vilayetlere gitmesi konusundaki hareketlenmeyi sağladık."

"DAYAĞI BİZ YİYELİM PARAYI..."

İçişleri Bakanı açıklamalarına şöyle devam etti:

"32 bin iş yerine gittik, İstanbul'da. Şimdi Bursa, Ankara... 10 bin Suriyeli çalışıyor gözüküyor, böyle bir şey var mı? Para nereye gidiyor? Suriyeliler meselesinde sabahtan akşama kadar dayağı biz yiyelim, iş adamları parayı kazansınlar, belki oturdukları yerden bize sallayıversinler, ama kaçak çalıştırmaya gelince de 'Suriyeli şöyle gelsin, Afgan böyle gelsin' diye konuşsunlar. Yok öyle bir şey. Devlet böyle idare edilmez." 

“İÇİŞLERİ BAKANI SADECE İSTANBUL BAKANI MI?”

Soylu'nun bu açıklamaları ise İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ'ın açıklamalarını akıllara getirdi.

Özdağ, katıldığı bir canlı yayında İstanbul için alınan bu kararı eleştirerek Suriyeli sığınmacı sorunun Türkiye'nin tamamında etkili olduğunu ifade etmişti. Özdağ, açıklamasında "İçişleri Bakanı İstanbul bakanı mı yoksa Türkiye’nin bakanımı? Mesele sadece İstanbul meselesi değil. Türkiye’de 5.3 milyon Suriyeli var, 500 bin Afgan var" ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler