Spor yazarları Beşiktaş-Galatasaray maçını böyle yorumladı

Spor yazarları Beşiktaş-Galatasaray maçını böyle yorumladı
Spor Toto Süper Lig’in 9. Haftasında oynanan dev mücadelede Beşiktaş, kendi evinde Galatasaray’ı 1-0 mağlup etti. Siyah beyazlılar, karşılaşmayı Umut Nayır’ın tek golüyle kazanırken, spor yazarları, iki takımın taktiksel farklılıklarına dikkat çekti.

Spor Toto Süper Lig’in 9. Haftasında Beşiktaş, Galatasaray’ı Umut Nayır’ın golüyle 1-0 mağlup etti. İki takım için de ‘Kader maçı’ olarak nitelenen zorlu mücadelede oldukça dikkat çeken anlar yaşandı. Spor yazarları dev mücadeleyi böyle değerlendirdi:

MEHMET DEMİRKOL

"Geçtiğimiz 4 yılın kadroları düşünüldüğünde Beşiktaş’ın 11’i Ziraat Türkiye Kupası 4. turu standardındaydı. Galatasaray ise Falcao dışında ideal kadroydu. Beşiktaş, Umut’tan başlayarak bir saniye nefes almadan 70 dakika fiziksel baskı kurdu.

Diğer tarafta Andone ve Babel dışında buna karşılık veren ön alan oyuncusu yoktu. Böyle olunca top Galatasaray’da ama oyun Beşiktaş’ta kaldı. Orta sahada sert yoğun, yardımlaşmalı presi merkezindeki Atiba, Elneny’den destek buldu. Nzonzi ise misal Belhanda’dan hiçbir yardım görmedi.


Beşiktaş, Galatasaray’ın bütün zayıflıklarının üzerine oynadı. Ama Galatasaray misal Roco’nun üzerine hiç oynayamadı. Adem oyuna girip Beşiktaş’ın da fiziken düşmeye başlamasıyla oyunu genişletene kadar ceza sahsına demarke adam sokamadılar.


Galatasaray’ın hâlâ bir oyunu yok ve Terim pratik bir çözüm bulamadı. Ama esnek olmadığını söylediğim Avcı dün itibarıyla net bir çözüm sundu."

ALİ ECE

"İşler kötü giderse düzelmek adına yapabileceğin en değerli şey sahaya karakter koymaktır. Zaten bir derbide tam kadro da olsan, tarihinin en iyi oyuncuları da ilk 11’de olsa yine sahaya karakter koymadan kazanman mümkün değildir. Beşiktaş sahaya karakter koydu, belki birçok önemli eksiği vardı ama Galatasaray’ın eksiği daha büyüktü: Takım ruhu yoktu.


Neredeyse hiç organize olamadı, 81’e kadar isabetli şut atamadı Sarı- Kırmızılılar. İlk 15’te özellikle o kadar kötü bir Galatasaray vardı ki Beşiktaş’ın Tudor yönetimindeki Galatasaray’ı 3-0 yendiği maçtan bile daha kötü başladılar maça.

Beşiktaş’ın ilk 11’inde tarihinin en yetenekli oyuncularının olmaması, Galatasaray’ı uzun süre en azından skor olarak sahada tuttu. Birçok pozisyonda Umut Nayır’ın yeteneği yetmedi ama skoru belirleyen golde sahaya vücut ve ruhunun yüzde 101’ini vermesinin karşılığını aldı. Galatasaray’da Muslera hariç değil yüzde 100’ünü veren, yüzde 50’sini bile veren çok az oyuncu vardı.


Fatih Terim, şüphesiz Galatasaray tarihinin en iyi teknik direktörü ama bu sezon Galatasaray’ın bu kadar kötü olmasında ve bu derbinin kaybedilmesinde hiç hatası yok mu sizce?


Sahada bir Sergen, Hagi, Mario Gomez veya Drogba kalibresinde gerçek bir yıldız gibi oynayan yoktu ama Beşiktaş’ta Gökhan Gönül, Rebocho, Vida, Elneny, Atiba ve Umut çok çalıştılar.

Abdullah Avcı’nın Elneny-Atiba çift pivot hamlesinin oyunu Beşiktaş lehine döndürmesi. Önlerinde bir de form grafiğini yükselten bir Ljajiç olursa Beşiktaş daha fazla toparlanabilir.

Galatasaray, başka hoca yönetiminde bu kadar kötü oynasaydı herkes istifaya davet ederdi. Tabii ki Terim’in kredisi daha fazla ama acil Galatasaray tarihinin en iyi hocası olduğunu hatırlatacak neşteri vurması lazım. Türkiye’de her hoca maalesef son maçların sonuçları kadar iyi bulunur: Bu açıdan Abdullah Avcı elini güçlendirdi."

CEM DİZDAR

"İstatistiklerin Galatasaray’ı, ‘büyük tehlikeler’in Beşiktaş’ı gösterdiği bir ilk devre. İsabetli şutların tamamı Beşiktaş’ın, kornerlerin de... Beklenenin üzerinde bir Beşiktaş bulmasına rağmen Galatasaray sakinliğini koruyup golü aramayı bırakmadı ama bu kadro bunu mu oynamalıydı?

Babel, Diaby, Mariano, Elneny ve bir çok oyuncu için yok hükmünde oynanan maç aslında zorda ’nın devamı açısında önemliydi. Hele ki geçen yıl oynanan final niteliğindeki maç düşünüldüğünde.

Beşiktaş ve Abdullah Avcı açısından istediğini alma konusunda daha öncekiler düşünüldüğünde fena maç olmadı. Zaman zaman aleyhlerinde uzasa bile ayakta kaldılar ve kazanmaları gereken maçı kazandılar.

Maç içinde sakin görünen Galatasaray için bu durum son bölüm hariç gamsızlık, vurdumduymazlıkla da açıklanabilir mi, bilemiyorum! Kadro ve teknik ekip bundan çok daha iyisini vaat ediyor.

Evet, verimlilik eğrisinde Burak Yılmaz tartışmasız üsttedir. Ancak... Galatasaray defansının her üyesini sonuna kadar zorlayan ve onları öne çıkma konusunda tehdit eden Umut Nayir’in efor seviyesine ulaşabilir miydi?"

ERCAN TANER

"Taktik, takımların sahaya yayılışı, oyun mantalitesi anlamında futbolseverler sadece tavana baktılar, ilk devrede… Derbiler heyecan, tempo dolu oluyor, dünyada… Bizim ülkede maalesef sıfır…

Tribünleri dolduran taraftarlar ve ekranları başında derbi izleyen milyonlar, zevk almıyorlar yıllardır, adı büyük maçlardan..

Adem Ljajic'i, neden sonradan oyuna aldı Avcı, anlamadım…

Bonservisine milyonlar verilen bir oyuncunun yedek kulübesinde oturması bana yanlış geliyor, ya size? Hukuk fakültesi öğrencisi Umut'un attığı gol derbiye büyük heyecan getirdi, tam 70 dakika sonra…

Bu derbi, taktik mücadelesi. Stratejik hamlelerle anılacak bir maç değildi iki takım için, sadece kazanan oksijen maskesini atıp rahatlayacaktı, özetle Beşiktaş hayata döndü…"

İlgili Haberler