Şarık Tara kimdir ve nerelidir?

Şarık Tara kimdir ve nerelidir?
Türkiye'nin 2019 gelir vergisi rekortmenleri açıklandı. 2018 vergi rekortmenleri listesinin dördüncü sırasında yer alan Şarık Tara merak konusu oldu. Peki Şarık Tara kimdir ve nerelidir? İşte Şarık Tara hakkında merak edilenler…

Geçen yıl vergi birincisi olan, Şarık Tara bu yıl, 36 milyon 215 bin 996 liralık vergiyle dördüncü sırada yer aldı. Şarık Tara’yı merak eden vatandaşlar kim olduğunu araştırmaya başladı. Şarık Tara kim? Şarık Tara ne iş yapıyor? İşte detaylar….

Gelir İdaresi Başkanlığı, 2018 vergilendirme dönemine ilişkin yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannamelerinin değerlendirilmesi sonucunda Türkiye genelinde en fazla vergi beyan eden 100 mükellef listesini açıkladı.

Enka Holding'in kurucuları arasında yer alan Şarık Tara 28 Haziran 2018 tarihininde hayatını kaybetmesine rağmen vergi rekortmenleri listesinde yer aldı.

Şarık Tara kimdir?

22 Nisan 1930 yılında Üsküp’te doğan Şarık Tara, Enka Holding Fahri Başkanıdır ve inşaat yüksek mühendisidir. Anne tarafından I. Murat’ın öncü kuvvet komutanı ve Yıldırım Bayezid tarafından Üsküp ve Kosova bölgelerine tayin edilen Tara, Yahya Kemal ile de akrabadır.

Babası Fevzi Tara, Üsküp, Beyrut ve Belgrad’da eğitim görmüş bir avukattır.

23r.jpg

İlkokulu Sırp Mektebi’nde okuyan Tara, 2. Dünya savaşı nedeniyle 1942 yılında İstanbul’a gelmiştir. İstanbul’a geldikten sonra orta ve lise eğitimini Şişli Terraki Lisesi’nde tamamlamıştır. 1949 yılında İTÜ İnşaat Fakültesi’ne girmiştir. 1954 yılında mezun olduktan sonra Haydarpaşa Soğuk Hava Deposu’nun şantiyesinde işe başlamıştı.

1957 yılında kız kardeşi, Vildan Gülçelik’in eşi, Sadi Gülçelik ile birlikte ENKA Kollektif Şirketini kurdu. Burada müteahhitlik yapmaya başladı. ENKA 1972’de ENKA Holding AŞ’ye dönüştü. 1990 yılı ile birlikte dünyanın en iyi müteahhit şirketleri arasına girmeyi başardı.

1986 yılında işlerini oğlu Sinan Tara’ya devretti. Ölene kadar, ENKA Holding Yatırım Anonim Şirketi’nin onursal başkanlığını yaptı.

2017 yılında Türkiye’nin en zengin 100 Türk’ü arasına girdi. Tara’nın Sınırların ötesinde isimli bir de kitap yazmıştır.

İlgili Haberler