"Boğazların anahtarları Mustafa Kemal'in elinde dokunmayın..."

"Boğazların anahtarları Mustafa Kemal'in elinde dokunmayın..."
İYİ Parti'nin İstanbul'da düzenlediği Kanal İstanbul panelinde konuşan emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, "Boğazların anahtarları emin ellerde, Mustafa Kemal’in elindedir. O anahtarlara dokunmayın, dokunursanız yanarsınız. Türkiye zarar görür" dedi.

İYİ Parti tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Kanal İstanbul Projesi ve Ardındaki Gerçekler" konulu panelde konuşan emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, Lozan'a dikkat çekti. Loloğlu, "Neden? Çünkü Montrö, Kanal İstanbul nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Montrö, Lozan Antlaşması ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin iki sütunudur. Bu sütunlarla, bu kolonlarla oynadığınız takdirde cumhuriyetin temelleri ile oynamış olursunuz" dedi.

ABD'nin Karadeniz'e erişim sağlama isteğine ve sıcak sulara inmek isteyen Rusya'ya dikkat çeken Loğoğlu şu ifadeleri kullandı:

"Montrö'nün sorgulanmasına yol açan bir durum. Montrö bitti mi, hayır, bitmeyebilir. Ama bitebilir de. Türkiye'nin bu kanalı kendi eliyle gündeme taşımasına hiç gerek yok. Ne mali, ne siyasi açıdan gerek yok.

Boğazların anahtarları emin ellerde, Mustafa Kemal'in elindedir.

O anahtarları dokunmayın, dokunursanız yanarsınız Türkiye zarar görür."

Loloğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Mustafa Kemal, dünya 1935-36'da yeni bir savaş tehlikesi ile karşı karşıya kaldığında yoğun bir diplomatik girişimlerde bulunmuş ve boğazlar rejiminin değiştirilmesi için taleplerde bulunmuştur. Bu girişimler sonucunda 1936'da Montrö Sözleşmesi imzalandı.

Ticari ve savaş gemilerine getirdiği geçiş düzenlemeleri ile boğazlar ve Marmara Denizi üzerinde Türkiye’nin tam egemenliğini sağladı. Dolaylı olarak da Türkiye’nin Karadeniz ve Ege'de de kısmi egemenliğini sağlar.

1936 yılından beri değişen uluslararası koşullara rağmen Montrö Sözleşmesi varlığını sürdürmüş ve Karadeniz'i barış ve istikrarı koruyarak ulusal güvenliğimize hizmet etmiş ve etmeye devam etmektedir."

İlgili Haberler