Onur Öymen: "Berlin Konferansı Hafter'i meşrulaştırdı"

Onur Öymen: "Berlin Konferansı Hafter'i meşrulaştırdı"
Emekli Büyükelçi Onur Öymen, "BM'nin tanıdığı tek makam Ulusal Mutabakat Hükümeti. Onu devirmeye çalışan bir grubu meşrulaştırıyorsunuz. Berlin'de bu desteği alan Hafter, merkezî hükümete saygı gösterir mi?" dedi.

Fatih ERBOZ/YENİÇAĞ

Berlin'de toplanan Libya Zirvesi'nin ardından, Libya'da ateşkese yönelik tartışmalar sürerken, aynı zamanda Türkiye'nin zirveden kazanımları da ayrı bir tartışma konusu oldu. Emekli Büyükelçi Onur Öymen, "Son yıllarda bazı batılı ülkeler; gayrimeşru kurumları, kuruluşları silâhlı grupları meşrulaştırıyor. Bu desteği alan Hafter, merkezî hükümete bir daha saygı gösterir mi? Şimdiden Libya'nın bölünmesi adımları atılıyor" dedi. 2015 yılında BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararı hatırlatan Onur Öymen, "Oy birliği ile 15 üyenin 15'inin de oyuyla alınan karar, Libya'daki Millî Mutabakat Hükümeti'nin meşru hükümet olduğunu söylüyor. Devletleri; onların dışında unsurlarla temas etmemeye davet ediyor. Bu kararın alınmasından sonra; ABD, Rusya, İngiltere, kararı hararetle destekliyor. BM'nin yani Dünya'nın en büyük organizasyonunun tanıdığı tek makam bu. Şimdi o makama karşı saldırıya geçen, devirmeye çalışan bir grubu meşrulaştırıyorsunuz. Berlin Konferansı'nın en önemli sonuçlarından biri Hafter'i meşrulaştırmak oluyor" diye konuştu

Batılı demokratik ülkelerin 'kim işime yararsa onun yanında olurum' anlayışı ile hareket ettiğini ifade eden Onur Öymen, şunları kaydetti, ''Niye bu yapılıyor; her ne kadar o kararda Ulusal Mutabakat Hükümeti tanınıyorsa da, biz Hafter üzerinden bu işi bitirmek istiyoruz. Ülkenin büyük bölümünü kontrol ediyor, petrol elinde, silâhı da var, bununla muhatap olalım anlayışı var. Yanlışlık burada. Suriye'de PYD'yi; Libya'da Hafter'i meşrulaştırdılar. İster terörist, ister âsî olsun, ister silâhlı, ister silâhsız olsun, işime yarayanla çalışırım diyorlar. Ayrıca bu adamın yanında, 20-25 aşiret veya farklı siyâsî grup var. Böylelikle; Libya'nın devlet olarak varlığını sürdürmesini imkânsız hale getiriyorlar. Bu desteği alan Hafter, merkezî hükümete bir daha saygı gösterir mi? Demek ki; siz Libya'yı fiilen parçalamak istiyorsunuz. Şimdiden Libya'nın bölünmesi doğrultusunda adımlar atılıyor.

Akdeniz bölgesinde münhasır ekonomik bölge; Türkiye'nin çıkarlarını yakından ilgilendiriyor. Bu antlaşmayı bir tek Libya ile yapabilirdik. Rumlar, Yunanlılar, İsrailliler; bütün Doğu Akdeniz'i kapatmışlar. Antlaşmanın hayatta kalabilmesi için meşru hükümetin de ayakta kalması lâzım. Ateşkes şartı, ulusal mutabakat hükümetini devirme şansını ellerinden alıyor.

Batının amacı; Libya'yı, Rusya ve Türkiye'ye kaptırmamak. AB onun için baskılar kuruyor. AB; Rusya ve Türkiye, Libya'yı paylaşacak korkusu içinde. Münhasır Ekonomik Bölge antlaşması AB'yi rahatsız etti. ABD ise oraya gidişimizden memnun. Tamamen Rusya'ya kaptırmak istemiyor. Birliklerimize bir saldırı olursa; müdahale hakkımız da bulunuyor. Fransa, Hafter'in olduğu yerden, İtalya da Ulusal Mutabakat hükümeti üzerinden menfaat elde etmek istiyor.''

İlgili Haberler