"Montrö'nün iptali için kanal açmaya gerek yok"

"Montrö'nün iptali için kanal açmaya gerek yok"
Kanal İstanbul ve Montrö tartışmalarına ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Montrö'nün iptali için kanal açmaya gerek yok" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, emekli büyükelçilerden oluşan bir grubun Kanal İstanbul projesinin Montrö Sözleşmesi'ni tartışmaya açacağına yönelik yaptığı duyuruyu değerlendirdi.

Çavuşoğlu, duyurunun Dışişleri Bakanlığı'nın imajı için hoş olmadığını söyleyerek "Montrö'nün ortadan kalkması için Türkiye'de bir tartışma yok. Anlaşmanın iptali için bir kanal açmaya da gerek yok" dedi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump'ın sunduğu 'Orta Doğu Barış Planı'na Arap Ligi'nin yanıtı hakkında ve emekli büyükelçilerin Kanal İstanbul projesinin Montrö Sözleşmesi'ni tartışmaya açacağı yönündeki duyurusu hakkında konuştu. 

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

"Son derece sert bir açıklama yaptık, net bir açıklama yaptık. Bazı ülkelerin doğrusu bu planla ilgili açıklamalarından dolayı üzülmüştük ama Arap Ligi'nin açıklamasında bir bütünlük var. Türkiye olarak tutumumuz net, tek başımıza da kalsak Kudüs'ü savunacağız.

Filistinli kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız. İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Dışişleri Bakanları toplantısında da yarın bu tutumu sürdüreceğiz. Metnin daha önce hazırlanması konusunda da Dışişleri Bakanlarımıza da talimatlarımızı verdik. Cidde'deki arkadaşlarımız, bakanlıktaki arkadaşlarımız çalışyıor. Orada Filistin Dışişleri Bakanıyla da görüşeceğiz.

İyi bir metin çıkmasını sağlayacağız. Bundan sonraki süreçte de birlik beraberliği koyarak bu plana karşı durmamız gerekiyor. BM parametrelerinde kalıcı barış için çabaları yoğunlaştırmamız lazım. BM'nin açıklamlarını da bu konuda olumlu buluyoruz. Bundan sonra pasif değil daha aktif olmamız gerek, hep beraber. İnşallah yarın da Cidde'den bu anlamda net bir karar çıkaracağız. 

("Kanal İstanbul, Montrö Sözleşmesi'ni tartışmaya açar" duyurusu) "Tam bilgi sahibi olmadan gereksiz bir açıklama yapıldığını düşünüyorum. Biraz detayına girince esasen bilgi sahibi olduklarını fakat siyasi bir açıklama yaptıklarını görüyoruz. Bu belgeye imza atan bazı eski büyükelçilerimiz bakanlığımızdaki toplantılara da yani Kanal İstanbul, Montrö tartışması toplantılarına katılarak burada bunun Montrö'ye etkisini hiç tartışmadılar, siyasi görüş dile getirdiler.

Montrö'nün ortadan kalkması için Türkiye'de bir tartışma yok. Anlaşmanın iptali için bir kanal açmaya da gerek yok. Montrö'ye baktığınız zaman savaş gemilerinin belirli bir geçiş süresi var, nereden geçtiği çok önemli değil. Gemilerin orada kalma süresi ve tonaj sınırlaması esas. Kanal İstanbul inşallah iç sularımızı bağlayan bir kanal olacak. Buradan geçen ülkelerden tabii ki bir ücret alabiliriz. Eski büyükelçilerin yaptığı açıklama Bakanlığımızın imajı açısından da hiç hoş olmamıştır."

İlgili Haberler