İntihar haberleri gündemden düşmüyor: Türkiye nereye gidiyor?

İntihar haberleri gündemden düşmüyor: Türkiye nereye gidiyor?
Ekonomik krizin pençesindeki Türkiye, hemen hemen her gün dehşete düşüren intihar girişimi haberleri ile sarsılıyor.

Erman ÇİMEN - YENİÇAĞ

Ekonomik kriz ve geçim sıkıntısı Türkiye’yi kasıp kavuruyor. Meclis önünde yaşanan intihar girişimlerinden, siyanürle hayatına son veren ailelere kadar Türkiye gündemi intihar haberleri ile sarsılıyor.

‘ÇOCUKLARIM AÇ’ DEDİ VE…

Dün Meclis girişinde bir kişi üzerine benzin dökerek “Açım, çocuklarım aç!” diyerek intihar girişiminde bulundu. Önceki gün de AKP grup toplantısında bir vatandaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına ara verdiği sırada "Sayın Cumhurbaşkanım... 15 Temmuz'a katıldım diye beni işimden gücümden ettiler. Çoluğum çocuğum aç. Bana yardım edin. " diye seslendi.

meclis-onu-001.jpg

SON 10 YILDA 29 İNTİHAR GİRİŞİMİ!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi'nin Meclis'teki intihar girişimleriyle ilgili soru önergesine yanıt veren TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç;  ‘Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 2010 yılında 2 kişi, 2011 yılında 3 kişi, 2012 yılında 1 kişi, 2013 yılında 8 kişi, 2014 yılında 1 kişi, 2015 yılında 2 kişi, 2016 yılında 2 kişi, 2017 yılında 1 kişi, 2018 yılında 4 kişi, 2019 yılında 5 kişi olmak üzere toplam 29 kişinin intihar girişiminde bulunmuştur’ açıklamasında bulundu.

1980-2010 yılları arasında kayıt tutulmadığı için intihar girişimlerinin sayısı açıklanmadı.

adem-yarici.jpg

HATAY’DA İŞSİZ BABA KENDİNİ YAKTI

Geçtiğimiz hafta, 7 Şubat 2020 tarihinde Hatay Valiliği önünde Adem Yarıcı isimli vatandaş “Çocuklarım aç, iş istiyorum anlamıyor musunuz?” diyerek kendini yaktı. Uzun süredir işsiz olduğu öğrenilen Yarıcı’ya yangın tüpleriyle polisler müdahale etti. İki çocuk babası Yarıcı, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

sibel-unli.jpg

‘1 LİRAYA KARNIMI DOYURABİLİR MİYİM’

5 Ocak 2020’de İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü 3. sınıf öğrencisi Sibel Ünli yaşamına son verdi. Ailesinin iki gün önce polise kayıp ilanı verdiği Ünli’nin cansız bedeni Samatya Sahili’nde bulundu. Ünli son paylaşımlarında, “Bir liraya karnımı doyurabilir miyim enter. Yemekhane kartımda para kalmamış sadece bir liram var. Bir lira kırk kuruşmuş” ifadesini kullandı.

ÇORUM’DA MADDİ SIKINTI İNTİHARA SÜRÜKLEDİ

18 Aralık 2019’da Çorum’da Bahçelievler Mahallesinde yaşayan 33 yaşındaki Oktay A, evinde kendini asarak intihar etti. Oktay A’nın eşi ile yaptığı görüşmede maddi sıkıntılarının olduğunu, evde yiyecek yemekleri olmadığı için babasının evine gittiğini, bugün de çocuğunun eşyalarını almak için babası ile tekrar evine geldiklerini, eşinin kapıyı açmaması üzerine anahtar ile içeri girdiklerini ve eşini asılı halde bulduklarını söylediği belirtildi.

SİYANÜRLÜ İNTİHARLAR

2019 yılının son aylarına ise üst üste gelen siyanürlü intihar haberleri damga vurdu. Geçtiğimiz Kasım ayında birçok kişinin hayatını kaybetmesi sonrası bakanlık siyanür satışlarını yasakladı.

siyanur-intihar.jpg

İşte o vakalardan bazıları:

İŞ ADAMI SİYANÜRLE CANINA KIYDI

15 Kasım 2019’da İş adamı Bahattin Delen ile eşi Zübeyde ve yedi yaşındaki çocukları Ali Delen’in cansız bedenleri İstanbul Bakırköy’deki evlerinde bulundu. Polisin ilk değerlendirmesine göre; baba Bahattin Delen siyanürle intihar etti, eşi ve çocuğu da kokudan etkilendi. Fakat savcılık, “Delen, önce eşinin ve çocuğunun zehirlenmesine sebebiyet verdi, ardından intihar etti” değerlendirmesi yaptı. Savcılığın açıklamasına göre olayın sebebi, “Bahattin Delen’in aşırıcı derecede borçlanıp bunalıma girmesi.”

FATİH’TE BİR AİLE YOK OLDU!

6 Kasım 2019’da İstanbul Fatih’te 48 yaşındaki Cüneyt Yetişkin, 54 yaşındaki Oya Yetişkin, 60 yaşındaki Kamuran Yetişkin ve 56 yaşındaki Yaşar Yetişkin isimli 4 kardeş, yaşadıkları maddi zorluklar sebebiyle siyanür içerek canlarına kıydı.

antalya-intihar.jpg

İNTİHAR NOTU BIRAKTI: 9 AYDIR ÇALIŞMIYORUM!

9 Kasım 2019’da Antalya’da 8 katlı bir binanın en üst katında oturan Selim Şimşek (36), eşi Sultan Şimşek (38) ile çocukları Ceren Şimşek (9) ve Ali Çınar Şimşek (5) siyanür ile intihar sonucu hayatlarını kaybetti. İntihar notu bırakan baba Selim Şimşek 9 aydır çalışmadığını ve maddi zorluk çektiklerini söyledi.

İlgili Haberler