Esad rejimi İdlib'de ateşkese uyacak mı?

Esad rejimi İdlib'de ateşkese uyacak mı?
İdlib’e yönelik ateşkes anlaşmasını değerlendiren deneyimli diplomat Onur Öymen; ‘Şam ateşkese uyacak mı? TSK’nın gözlem noktalarının durumu ne olacak? Şam, Soçi’den sonra da adım adım ilerlemişti’ dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in önceki gün Moskova'daki görüşmede vardıkları İdlib anlaşmasını değerlendiren Dışişleri Bakanlığı eski Müsteşarı Onur Öymen; iki lider arasındaki varılan mutabakatın en önemli maddesinin ateşkes ilanı olduğunu belirterek Sözcü'den Saygı Öztürk'e şu değerlendirmeleri yaptı:

REJİM ATEŞKESE UYACAK MI?

* İki ülke arasında ateşkes esas olarak o iki ülkeyi bağlar. Suriye'nin bu konuda kendini bağlayacak bir açıklamasını duymadık. Soçi Mutabakatı'ndan sonra Suriye'nin ‘Bu geçici bir düzenlemedir. İdlib'i geri alacağız' dediği ve adım adım köyleri ve kasabaları ele geçirerek gözlem noktalarımızın çoğunu kuşattığı unutulmamalıdır.

* Çok sayıda askerimizin şehit olmasına yol açan eylemlerde Rusya'nın onayı var mıydı sorusu zihinlerde kalacaktır.

ADANA MUTABAKATI'NA ATIF YOK

* Mutabakatta Suriye birliklerinin eski ateşkes çizgisine geri dönecekleri yolunda bir ifade yer almıyor. Bu sağlanamazsa gözlem noktalarımızın Suriye'nin denetimindeki toprakların ortasında birer ada gibi kalmaları nasıl önlenecektir?

* Bu ve benzeri sorular geleceğe yönelik kaygıların tamamen giderilemediğini gösteriyor. Daha önce gerek Rusya'nın gerek Türkiye'nin defalarca dile getirdikleri Adana Mutabakatı'na bu defa atıfta bulunulmaması dikkatten kaçmamıştır.

İlgili Haberler