Putin'in adayı çarın akrabası

Rusya’da 2008 Mart ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, mualif Rus adaylarınca  “Yeni Stalin”  olmakla eleştirilen; Sovyet diktatörüne övgüler düzerken, onun ünlü polis şefi Beria’ya da haklarının iadesini sağlayan cumhurbaşkanı Putin’ in karmaşık, Bizansvari iktidar oyunu artık netleşiyor: Putin, kendisinin cumhurbaşkanı değil ama parti sekreteri olarak tam da merkezden ülkeyi yöneteceği yeni bir Sovyet tipi sistemi oluşturup aktörlerini de seçiyor. 

Geçenlerde çok sayıda Putin varisi cumhurbaşkanı adayı arasında adı geçen başbakan Fradkov’ u istifaya zorlayan Rus lider, partisi Birleşik Rusya’ yı bir tür Neo-Sovyet Komünist partisine dönüştürüyor. Böylece önümüzdeki kongrede Putin, partinin genel sekreteri seçilerek tıpkı bir zamanlar Stalin gibi yalnızca genel sekreter kimliğiyle Rusya üzerindeki mutlak iktidarını sürdürmeye çalışacak. Bilindiği gibi, Sovyet liderliğinde Lenin, Stalin, Kruşçev  ve Brejnev politbüro üzerinde SBKP genel sekreterleri olarak ülkeyi yönetmişlerdi. Prezidyum başkanlığı (cumhurbaşkanlığı) ve başbakanlık ise tek aday olarak seçimlere giren Kalinin B-ulganin, Malenkov ve Kosigin gibi isimlerle temsil edilmişti. Putin ise, eski SBKP Merkez Komitesi üyelerinden Orta Asya ve Siyasal İslam Uzmanı Yevgeni Novikov’ un jamestow sitesinde yer alan bir yazısına göre, kendi Bulganin’i  de çoktan belirlenmiş durumda. Bu isim Putin’in yardımcısı Sergey Yevgeni Narskin’dir. Novikov, yeni adayı ve Putin’in çalışmalarını şöyle anlatıyor yazısında:

“Putin’in yeni cumhurbaşkanı seçtireceği kişi büyük ihtimalle Narskin olacaktır. Narskin şu anda yeni atandığı cumhurbaşkanlığı yardımcılığı görevini sürdürüyor. Putin’in KGB’ den arkadaşı. Sovyet döneminde KGB Dış İstihbarat bölümünde çalışmış. Kendisi Çar İkinci Aleksandr’ın ilk eşinin soyundan eliyor.

Narskin seçildiği taktirde, Putin gibi büyük yetkilere sahip olamayacak; pek çok yetkiye saip olmakla birlikte tam anlamıyla Rusya’yı yönetemeyecektir. Birleşik Rusya partisi Putin’in dikey güç modelini sürdürecektir. Bugün ülkede yönetimi elinde bulunduran parti budur. Bütün idari makamları bölgesel ve federal birimleri denetlemekte, yargıçlarla savcı atamalarını yapmaktadır. Yeni seçilecek cumhurbaşkanının makamı, Birleşik Rusya Partisinin (BRP) merkez komitesine dönüşecektir. Aynı dönüşüm Rusya’nın değişik bölgelerindeki valiliklerde de yaşanacaktır. BRP’ nin yönetici üyeleri büyük olasılıkla Rusya’nın her bölgesindeki gerçek yöneticiler olarak, tıpkı geçmişteki Sovyet partokratları (parti bürokratı) gibi BRP partisinin yeni elitleri halinde yerlerini alacaklardır.”

Yevgeni Novikov, Rusya’da bugün, yönetimdeki yeni siyasi sınıfı oluşturan farklı kesimler içindeki en önemli rolü eski Sovyet parti seçkinlerinin oynadığını, bunların da Sovyetler Birliği ile SBKP nostaljisi için de bulunduklarını yazıyor.

Birleşik Rusya partisi yetkilileri ise yaptıkları açıklamalarda, Putin’in yeni örgütlenme planının Kasımda yapılacak genel parti kongresinde kabul edileceğini söylüyorlar.
Böylece Putin, başında simgesel anlamda Çar’ın akrabasının bulunacağı, Stalin ve Sovyet devlet ve parti mirasını yeniden değerlendirecek bir diktatörlüğe doğru bütün hazırlıklarını tamamlamış durumda. İş düğmeye basmaya kaldı.

Yazarın Diğer Yazıları