Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hulki CEVİZOĞLU

Hulki CEVİZOĞLU

YENİ ANAYASANIN İDEOLOJİSİ !..

3. AKP Hükümeti, 22 Temmuz (2007) genel seçimlerinde elde ettiği yüzde 47’lik seçim zaferine sığınarak yeni anayasa taslağı hazırladı.
Önceki yıllarda yapılanlar “maddelerin” değiştirilmesi idi, “yeni anayasa” yapmak değildi. Bu kez, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası “tümüyle” değiştiriliyor.
Bu işin öncülerinden, AKP Genel Başkan Yardımcısı, Diyarbakır Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, “Anayasaların ideolojisi olmaz” diyerek, Atatürk ilkelerinden resmen uzaklaştıklarını açıkladı.
AVRUPA’NIN İDEOLOJİSİ...
Oysa, örnek aldıkları Avrupa anayasalarının hepsinin ideolojisi var.
Fransız Anayasası’nın ideolojisi “1789 İhtilâli” ne dayanıyor.
İslâmi kuralların egemen olduğu ülkeler “İslâm Anayasası” ile yönetilir.
Eğer devleti ABD’de olduğu gibi “tüccarlar” kurmuş ise, “Liberal Anayasa” hazırlanır.
Almanya’daki gibi Hitler iktidara geldiyse başta “Faşist Anayasa” vardır
Rusya’daki gibi Stalin yönetime gelince “Komünist Anayasa” yürürlüğe girer.
Yani, her ülkenin “kuruluş felsefesi” anayasasına yansır.
Dengir Mir Mehmet Fırat’ın sözleri doğru değildir.
Türkiye’de de, Cumhuriyeti kuran Mustafa Kemal Atatürk’ün çağdaş uygarlığı esas alan ideolojisinin Anayasa’da vurgulanması gayet doğaldır.  Şimdi bu ideoloji -AB’nin yıllardır istediği biçimde- anayasadan siliniyor. Ve, halka “Anayasaların ideolojisi olmaz” (!!!) diyerek yutturulmak isteniyor.

CUMHURİYETİN MUHAFIZLARI

İki yıl önce (2 Ağustos 2005’te) acı bir gerçeği dile getirmiş ve sormuştum:
 “Cumhuriyet, kendisini savunacak nesiller yetiştiremedi mi?..”
Atatürk, “Cumhuriyet’i biz kurduk, onu yaşatacak olan sizlersiniz” demişti ama, görülüyor ki bu ideolojiyi yaşatacak kimse kalmamış!..
 “Biz Atatürk’ün partisiyiz” diyen CHP ne düşünüyor acaba? Göstermelik açıklamaların ötesinde sonuç alıcı bir şeyler yapmak istiyor mu?..
“Atatürk’ün koltuğunda oturmak” öyle boş sloganlarla ya da susmakla olmuyor.

YİNE AYNI PROFESÖR..

Geçen hafta sonu gözlerden ve basından uzak Sapanca’da göl kenarındaki bir otelde kampa giren AKP Anayasa Komisyonu heyeti içinde Prof. Dr. Atilla Yayla da vardı.
Hani şu, “Kemalizm ilerlemeden çok gerilemek demektir. Kemalizm, medeniyeti çözücü(gevşetici) bir süreçtir” diyen Gazi Üniversitesi hocası..
Hani, “AB sürecinde bize, neden her yerde ’bu adamın’(Atatürk’ten böyle söz ediyor) heykelleri, fotoğrafları var, diye soracaklar” diyen Liberal Düşünce Derneği’nin Başkanı..
Hani, “...federal sistem ve hatta bağımsız bir Kürt devleti fikri de serbestçe savunulabilmeli... (...) Kürtçe’nin ikinci resmi dil olması, çözüm yollarından biridir” diye yazan profesör..
Siz, “Anayasaların ideolojisi olmaz” diyenlere sakın ha inanmayın.
Hedefledikleri kendi “ideolojileri” nin ne olduğu ortada değil mi?..

Yazarın Diğer Yazıları