BBC'den bu kadar

Talat-Papadopullos görüşmesini, görüşmeden hemen önce dünyaya duyuran BBC’nin Rum kesiminde yaşayan muhabiri “1974’den bu yana Türk işgali nedeni ile bölünmüş olan adayı birleştirmek için görüşecekler” mealinde bir açıklamada bulunmuştu. Haberin tam metnini internetten gören varsa açıklamanın tam metnini halkımıza duyurmalıdır. Bu metni okuyan herkes de BBC’ye gereken yanıtı vermeli ve dünya çapında “doğru haber veren radyo” unvanına sahip kuruluşa “sen ne yapıyorsun?” diyerek gerçekleri duyurmalıdır.
BBC Kıbrıs Cumhuriyetinin 1960’da iki halkın eşit ortaklığına dayalı bir devlet olarak kurulduğunu; ENOSİS’in ve TAKSİM’in yasaklandığını, üç devletin bu ortaklığı garantilediğini, buna rağmen Akritas Planı denilen bir soykırımı planı ile bu ortaklığı ortadan kaldırmak için Rum liderliğinin hazırlanıp 1963’te Türklere saldırdığını ve o tarihten itibaren iki ortaklığın ayrılmış olduğunu bilmiyor mu? O halde 1963’te başlayan ikiye bölünmeyi 1974’de “Türkiye’nin işgaline” bağlamak açıkgözlülüğü ne oluyor? 43-44 yıllık ayrılığı 33-34 yıllık bir ayrılık olarak takdim etmek Rum’a hizmetten, gerçekleri es geçmekten başka nedir ki?
Rum’a BBC’ye göre “bölünme” 1974’de Türkiye’nin “işgali” ile başlamış ise, Kıbrıs’ta 1963-64’lerde kurşuna dizilerek kuyulara atılmış Türklerin cesetleri Uluslararası ekiplerin de iştiraki ile 2007 yılında nasıl “keşfedilmektedir”. BBC’nin Rum tarafında yaşayan muhabirinin bunlardan haberi yok mu? Ve 1963’ten 1975 “nüfus mübadelesi anlaşmasına ve uygulamasına” kadar Kıbrıs Türklerinin adanın % 3’üne tekabül eden “anklavlarda” yaşadıklarını, normal hayata (birleşmeye) dönüş şartının ortaklıktan, eşitlikten vazgeçerek azınlık haklarına razı olmak olduğunu bu beyefendi hiç işitmedi mi? 1963’te başlayan Rum saldırıları sonucu Makarios’un “anayasa ölmüştür, gömülmüştür” diyerek Türk makamlarını ve Türk halkını “asi” ilan ettiğini, 103 köyü boşalttığımızı, 11 yıl en zor şartlarda göçmen olarak yaşadığımızı fakat haklarımızdan vazgeçmediğimizi bu beyefendiye söyleyen olmadı mı? BBC’yi temsil eden bu bey, 1963-64-65 yıllarında BBC’nin Kıbrıs’ta yaptığı belgesellere hiç mi bakmadı? AKEL Partisinin o günkü liderinin “Türkiye gelmeseydi Juntacılar on bin Akel’ciyi ölüm listesine almışlardı” dediğini de mi bu bey okumadı, görmedi? Bu bey gerçekleri yansıtmakla mı, yoksa Rum’dan işittiklerini yaymakla ve BBC’yi bu maksatla kullanmakla mı görevlidir? Bilen varsa beri gelsin. Biz de öğrenmiş olalım.Tarafsızlığı ile ün salmış bir teşkilatın Kıbrıs meselesine gelince devamlı surette Rum liderliğinin terminolojisini kullanması iyice gözlere batmağa başlamıştır. Her adımda Kıbrıs Türklerine bayda atmış olan Garantör İngiltere’nin bu “bağımsız” organına acaba hükümet müdahale mi ediyor diye düşünmekten kendimizi alamıyoruz. “İşgal nedeniyle bölünmüş Kıbrıs’ı birleştireceklermiş!” BBC’ye yazıklar olsun.

Yazarın Diğer Yazıları