Borsada büyük vurgun

Rahmetli (?) Turgut Özal , “Benim memurum işini bilir” diyerek Türkiye’de rüşvert ve haksız kanancın önünü açmış ve bu mesaj art niyetli insanlar tarafından kolay kanancın sinyali olmuştu.
Bir gecede kurulan holdingler ve eşi bir gecede trilyoner olan papatyalar hep bu dönemde patladı.
Eşi papatya olanlar ve o ekibin içinde olanların kolay zenginliği dünya finans tarihinde eşine ender rastlanacak bir olaydır.
Bu dönemde kolay zengin olanların iki ortak yönü vardı.
Birincisi kolay alınan ihaleler, diğeri ise borsada  kazanılan büyük paralar.
Her ikisi de Özal döneminde patladı.
İhalelerde papatyaların büyük etkisi, borsada ise insider trading yani Türkçesi içerden bilgi edinmenin ile kazanmanın etkisi vardı.
Aradan yıllar geçti.
Türkiye şimdi AMPÜL dönemi yaşıyor.
Yine Özal döneminde TV’de bir çizgi film oynardı ’Wikingler’. Orada bir çocuk kahraman düşünür düşünür beyninde ampül yanar ve her işin bir yolunu bulurdu.
İşte 2 binli yıllarda Turgut Özal yok ama sanki onun talebeleri yani AKP iktidarı var.
Onlarda Ampül’ü her fırsatta yakıyorlar.
Gazetelerde her gün yeni bir ihale skandalı haberi yer alıyor.
Ali Dibo dedikleri bu sistem bir çok kişiyi trilyoner etti.
Bunların en büyük ortak noktası ise eşlerinin hepsinin başının garip bir şekilde kapalı olması. Buna ben başörtüsü demiyorum çünkü analarımızın ve atalarımızın yıllardır büyük bir inaçla taktıkları örtüye hakaret olur. Birde bu insanların garip giysileri var. Sanki pencere perdelerinden yapılmış uzun ve Araplarda bile olmayan altın rengi elbiseleri.
Gerçi Türkiye’nin en büyük trajlı gazetesi buna “Emine Erdoğan şıklığı ya da modası” diyor ama o bizi ilgilendirmiyor.
Bizi ilgilendiren bu ihaleyi alan bir çok kişinin eşinin Emine Erdoğan şıklığında giyinmesi.
Sonuç olarak ihaleler yapılıyor ve eşleri Emine Erdoğan şıklığında olanlar para kazanıyor.
Birde tıpkı Özal dönemindeki gibi borsada para kazananlar var.
Onların eşleri Emine Erdoğan şıklığında mı bilemiyoruz.
Ama onların “ABİ” leri var.
Son günlerde borsada yeni moda “ABİ bu hisse senedini aldı. Hayırlı olacak inşallah”
Evet! Gerçekten de hayırlı oluyor. 600 liralık senet bir ayda yüzde 100 yapıyor. ABİ ve ağabeylerin kardeşleri için çok hayırlı oluyor.
Kolombiya’daki kokain satıcıları bile bu kadar büyük parayı bu kadar kolay kazanamaz. Adamlar her halde Türkiye’de bu kadar kolay para kazanıldığını bilseler hemen İstanbul’a gelir ABİ’lerin ellerini öperlerdi.
İşte bu ABİ’ler son günlerde borsada bir söylenti çıkarttılar.
Özelleştirme İdaresi Pektim ihalesini kazanan  TransCentral Asia’yı devre dışı bırakıp Turcas’a verecek.
Bu haber bir gün önce de günlük bir gazetede yayınlandı.
Borsa Özelleştirme İdaresi’ne sordu. Böyle bir şey var mı?
Özelleştirme İdaresi’nden ise ÖİB Başkanı Metin Kilci imzasıyla yapılan açıklamada, “Basında Petkim Petrokimya Holding A.Ş.’nin, yüzde 51’lik kamu hissesinin blok satışının Socar&Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu’na yapılacağına dair haberler yer almıştır. İdaremizce bu yönde alınmış bir karar bulunmamaktadır. Bilgilerinizi ve gereğini arz ederim” denildi.
Şimdi siz bu açıklamaya inanır mısınız?
Ben inandım şahsen.
Ama öyle olmadı.
Bu açıklamanın ardından saat 11.40 itibarıyla şirketlerin hisse senedi sıraları işleme açıldı ve ikinci seans boyunca da tüm yatırımcılar bu şirketlerin hisselerinde Metin Kilci imzasıyla yapılan açıklamaya güvenerek işlem yaptı. Ancak, saat 18.00’de ÖİB Başkanlığı’ndan yeni bir açıklama daha geldi. Tamamen farklı yöndeki bu açıklamada ise Petkim ihalesinin TransCentralAsia yerine Socar&Turcas ortaklığına verilmesi yönünde Rekabet Kurumu’na bildirimde bulunulduğu belirtildi. Bu arada önceki gün, ÖİB’in açıklamasının ardından işleme açılan Turcas hisseleri yüzde 3.5 yükselerek 10.3 YTL oldu. ÖİB’in yaptığı ilk açıklamya inanıp, elindeki Turcas hissesini gün içi gördüğü en düşük seviye olan 10 TL’den satan yatırımcıların bir günlük kaybı ise yüzde 11’e kadar ulaştı. Çünkü önceki gün 10.30 YTL’den kapanan Turcas hisseleri dün bir ara 11.10 YTL’ye kadar yükseldi.
Şimdi siz karar verin.
AKP’nin amblemi AMPÜL kimi aydınlakıyor?
Vatandaşı mı yoksa ABİ’leri mi?

Yazarın Diğer Yazıları