Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hulki CEVİZOĞLU

Hulki CEVİZOĞLU

KADDAFİ'NİN ÇADIRI, KRAL'IN OTEL ODASI!..

10 Kasım’da Atatürk’ü ve ilkelerini anarken, Atatürk düşmanı olarak tanınan bir Kral ağırlandı ve protokol skandalına imza atıldı!.. 
İslâmi kurallara göre yönetilen ve yüce peygamberimizin mezarına bile saygı göstermeyen Suudlar’ın Kralı Abdullah, adaşı bizim Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ziyarete geldi... Ancak, ortaya çıkan manzaraya baktığımızda kimin kimi ziyaret ettiği belli olmadı.
Cumhuriyet’in kurucusu Atatürk’ü andığımız gün, onun şimdiki koltuğunda oturan Abdullah Gül, bugüne kadar görülmedik biçimde Kralın otel odasına gitti ve resmi görüşme yaptı!..

ÇADIR’DAN OTEL ODASI’NA DİPLOMASİ!..
Vaktiyle, Başbakan Necmettin Erbakan’ın Libya’ya yaptığı ziyarette Kaddafi’nin çadırındaki manzara Türkiye’de infial(büyük tepki) uyandırmıştı. Kaddafi’nin “İslam Komutanı” (!) sıfatıyla yardımcı olarak adlandırılan Erbakan’a söylediklerini Türk halkı kabul etmedi. Erbakan’ın cevap vermemesi de tepkileri büyütmüştü. Ve hatta, bu olay ışık açma-kapama eylemlerinin önemli etkenlerinden biri olmuştu.
Şimdi, Erbakan’ın yanında yetişen, bugünkü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Kaddafi’nin “çadırında” değil ama, bir başka İslam ülkesi(ama İslâm’a saygısı kuşkulu) Kralının “otel odasında” poz vermesi aynı tepkiyi yarattı.
Suudi Arabistan Kralı Abdullah(Bin Abdülaziz El-Suud)’un, Abdullah Gül’e neler söylediğini ise kimse bilmiyor(Halktan tabii). 1,5 saatlik “resmi otel odası görüşmesinde” iki ülke açısından neler konuşuldu?.. Bunları bilmek hakkımız değil mi?..
Ayrıca, bu Kral Türkiye’ye ne için geldi, 10 Kasım’da?.. Sadece “mesaj” (!) vermek için mi?..
Türk milletinin aldığı mesaj, internette dolaştığı gibi şu oldu:
 “Kral geldi, dizi dibine oturttu ve gitti!”
Halk böyle düşünüyor ve internette yazıyor ama haksızlık yapmayalım. Öyle diz dibinde oturma söz konusu olmadı. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan Kral gibi koltuklarda oturdular. Sadece biraz mahcup gibiydiler!..

AVRUPA YAKASI’NDAKİ BURHAN’IN FOTOSU GİBİ..

Bu manzara, hiç de hoş olmadı.
Olması gereken Atatürk fotoğrafı yoktu, Kral 10 Kasım’da bile Anıtkabir’e gitmedi, ülkesinin bayrağını yarıya indirmedi. Ama Abdullah Gül kendisine “Devlet Şeref Madalyası” verdi!..
Uluslararası sözde eşit ilişkideki saygınlığımızı görüyor musunuz?..
Türkiye’ye ne için geldiğini bilmediğimiz Suudi Arabistan Kralı Abdullah, otel odasında (Ankara Swiss-İsviçre Oteli) arkasına Atatürk resmi astırmadı ama kendi resmini astırdı. Ülkemizin kurucusuna saygısı yok, ama kendisine çok büyük saygısı var!. Bu olsa olsa narsistlik, yani kendine aşık olmaktır. Ben bunu Irak’ın diktatörü Saddam’ın kabullerinde bile hatırlamıyorum.
Kendi resmi önünde yanına Türkiye’yi temsil eden Gül ve Erdoğan’ı alarak poz veren Suud Kralını görünce, Avrupa Yakası komedi dizisindeki “Burhan”  aklıma geldi. Burhan da hep kendi resmi önünde poz veriyor!..
Bir de, sanki işgal komutanı gelmiş de, huzuruna çağırıp, poz veriyor gibiydi!.. (Ne bileyim, bu aralar hep 1919 üzerine kitap çalışması yaptığım için, aklım orada kalmıştır!.)
Bu görüntü -henüz esir edilmemiş bir ülkede- hiçbir şeyin karşılığı olamaz!.. Efendim, “Hac kotasını artırması” ya da “Yaşına saygı” içinmiş!.. Geçiniz!..

8 KİŞİ TUTUKLANDI!..
Öte yandan, gündemdeki bir başka konuya kısaca değineyim.
Hakkâri-Dağlıca’ya yapılan PKK terör baskınında kaçırıldığı söylenen 8 kişi(asker) hakkında önemli bir yazı yazmış, “Acaba kendileri mi gitti?” diye sormuştum. Acaba, “Biz gidiyoruz!” sözü söylenmiş miydi?.. Bunun yankısı çok oldu.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt bile, iki gün önce basına bu gençler hakkında olumlu sözler söyledi ama, sonunda benim yazdıklarım gerçekleşti. Bu 8 kişi Van Askeri Mahkemesi tarafından tutuklandı!... Gerekçelerden biri, “Yurt dışına firar!..”
Tahminlerimde(!) bugüne değin hiç yanılmadım.
Yeniçağ arşivi ve kitaplarım bunların belgesiyle dolu..

Yazarın Diğer Yazıları