ABD çalıyor, Kürtler oynuyor, Türkiye tempo tutuyor

ABD’nin dayattığı yeni  “Barış Planı”  uygulanmakta,  “oyun” Washington’da çizilen senaryoya göre, devam etmekte... Aşiret Şeyhi ve Irak’ın kukla Cumhurbaşkanı Celal Talabani Ankara’ya geldi, Başbakan  Yardımcısı Cemil Çiçek tarafından karşılandı... Çiçek eskiden ona   “postal öpücü”  demişti. Doğru; bir zamanlar peşmergelerinin  “postallarını”  Türkiye vermişti. Sonra da T.C. damgalı Kırmızı  “diplomatik”  pasaportu da, gene T.C. devleti verdi. Şimdi, bu adam, Çankaya’da kırmızı halılarla karşılanıyor ve PKK ile mücadelede ondan ve eski  “postal öpücülerden” , Kırmızı pasaport hamillerinden Barzani’den yardım isteniyor! Yakında Talabani’nin talebi üzerine, Barzani de Çankaya’da, kırmızı halılarla karşılanacak...  “Barış”  uğruna ne kırmızı çizgiler siliniyor! Ahmet Necdet Sezer Çankaya’da iken, AKP hükümetinin bütün ısrarlarına rağmen, onlara Çankaya’nın kapılarını kapatmıştı... Gül ardına kadar açtı. PKK onlarsız  “temizlenmez ” diyorlar!

Nereden nerelere! 
Nerelerden, nerelere geldiğimizin bundan anlamlı acı bir manzarası olamaz!  Ve Cumhurbaşkanının Emir Subayının üniformasıyla Talabani’nin yanında görünmemesi ve asık yüzü, bu konuda TSK ile İktidar arasındaki derin görüş ayrılığını gösteriyor! 
Velhasıl, bu oyun havasını Amerika  “çalıyor” , Kürtler  “oynuyor”  Türkiye -AKP hükümeti- tempo tutuyor!

Paket
Başbakan Erdoğan’ın bu konudaki  “çözüm paketini” Newyork Times Muhabiri Sabrina Tavernese’ye verdiği bilgilerden öğreniyoruz...  “Türkiye bölgeye, gençlere iş imkânları sağlamak ve böylece dağlara çıkmalarını önlemek için 12 milyar dolarlık yatırımlar yapacak!”  Bu aslında çok doğru bir karar; devlet bölgeyi kalkındırmakla, Kürt asıllı vatandaşlarımıza iş ve aş temin etmek, hayat şartlarını düzeltmekle yükümlüdür ve şimdiye kadar, yıllarca bu bölgeye aldığından fazlasını vermiştir hatta daha ağır şartlarda olan diğer bölgelerden de fazla. Ama o bölgelerin gençleri dağa çıkmadılar. Kürt gençlerinin PKK’ya katılmalarının sebepleri çok daha derin!
Bu  “paket” in sınırlı, psikolojik etkisi olabilir ve harekâttan yılan bazı gençler,  “dağa çıkmazlar veya dağdan inerler” . Ama PKK-Kürt sorununun bu  “paketlerle”  çözüleceğini beklemek olmayacak duaya âmin, abesle iştigal. Zaten DPT’liler, hemen  “bu sorun böyle paketlerle çözülemez” dediler...
Masa üstünde sanal olarak kurulmuş olan  “sözde”  Irak Devleti, bugüne kadar Batılılar tarafından kendi çıkarları ve  “petrol” için(!) yaşatılan Irak Devletinin, hele ABD, askerlerini çektikten sonra yıkılacağı, üçe bölüneceği kaçınılmaz!
ABD’nin maksadı, kuklası “sanal Irak devletini”  bire süre daha ayakta tutmak!
Bızim hükümet de, bu amaca yardımcı olmak için, “Amacımız Irak Devletinin ’sözde’ bütünlüğünü korumak”  der durur! Kürtlere  “ağabeylik”  etmeliymişiz! Güneydoğu-Kürt politikamızın, çökmesi mukadder bir ayağı da bu ve Irak’ı ayakta tutmak için orada yatırımlar yapmak. Zaten çoktandır uyanık holdinglerimiz yatımlar yapıyorlar, tüccarlar da kârlı alış veriş! Kuzey Irak’ı  “inşa ediyoruz”  derken  “Büyük Kürdistan” ın alt yapısını inşa ettiklerinin farkındalar mı?   “Büyük Kürdistan” , sonunda Amed vb.. eyaletlere bölünecek, Doğu topraklarımızı yutacak! Acaba Sayın Başbakan, engin vizyonuyla bu senaryonun farkında mı?  “Barışçı Çözüm”  taraftarı  “aydınlar”  farkındalar mı?  
Bir paradoks olacak ama, yabancı tahrikleriyle yakılan, körüklenen  bağımsızlık ateşinin parayla, pulla söndürüleceğini sanmak, önce Kürtlerin karakterlerini tanımamaktır!

Dil gafleti
Paketteki bu gaflet yetmezmiş gibi, Erdoğan Times muhabirine, aynı amaçla Devlet Televizyonu TRT’nin özel Kürtçe kanal açacağı  “müjdesini”  de vermiş.
Anayasamızın değiştirilemez bir maddesi  “T.C.’nin resmi dilinin, Türkçe olduğu”, tek dil birliği, Türkiye’nin beraberlik ve bütünlüğünün baş şartlarından biri! Bu amaçla, Kürt vatandaşlarımıza Türkçe öğretileceğine, Kürtçenin yaygınlaşmasına hizmet etmek ne demek oluyor! İkinci adım Kürtçenin, AB’nin istediği gibi, ikinci resmi dil olması ve Q,W,X, harflerinin Alfabeye katılması! Kürtçe TRT Kanalı Türkiye’nin birliğine değil, Büyük Kürdistan’a hizmet edecek!
Ne var ki, Sayın Erdoğan, Times muhabirinin de hatırlattığı gibi, Türkleri de alt kimlik saymış ve AKP’nin Güneydoğu’da da oylarını arttırmıştı. Dil konusunda bu duyarlılığı göstermesini beklemek de, abes!

Yazarın Diğer Yazıları