Trabzonspor neden zirvede değil?

Çeyrek asırda, tek şampiyonluk elde edemeyen Trabzonspor'da sadece yönetimin değil, artık tüm kesimlerin, "Nerede hata yaptık?" sorusuna cevap arayarak, çözüm yolları üretmesi gerekiyor.
Tamam, "Balık baştan kokar" misali, sorumluluk büyük oranda tabi ki yönetim kurulundadır. Ama "tek başına yönetim kurulundadır" diye kabul ederek hareket etmek hiç de doğru değildir.
Yönetim Kurulu, yönettiğinin parçalarını bir araya getirerek hareket edenlerden kuruludur.
Bu demektir ki, Trabzonspor'da, taraftar, teknik adam, futbolcu, idari personel ve ille de seyirci parçalarının da elden geçmesi gerekecektir.
Nisan 1981'de yayınlanan Trabzonspor Dergisi'nde  bugün rahmetli olmuş Tahsin Öztin'in "Trabzonspor neden zirvede?" başlıklı bir yorumunu okudum.
Başlığın üstündeki resim adeta, yorum için yazılara bile gerek bıraktırmıyor.
Trabzonspor tribünlerinden bir kesit ve bu kesitin içinde kadın-erkek, çoluk-çocuk, başı açık-başörtülü, genç-ihtiyar her kesimden insan, yani Trabzonspor seyircisi bir arada…
İşte, Trabzonspor bu seyirci ile tam 6 kez şampiyon oldu..
Sporu, sevgi, barış ve kardeşlik duyguları içinde yapılan, futbolu da bu çerçevede kabul edenler dolduruyordu o tarihlerde tribünleri..
Küfür yoktu… Sinkaflı kelimeler hiç yoktu… Kavga nedir bilinmezdi?
Rakip takımın taraftarı, Tanrı misafiri gibi kabul edilirdi..
Sonuç; Trabzonspor'un şampiyonlukları,başarıları…
Bugün, böyle bir yorum için nasıl bir başlık atabiliriz?
"Trabzonspor neden zirvede değil?" diyebilir miyiz?
Diyerek, cevap ararsak, tribünleri bedava bilet alıp, onlarında bir kısmını satarak cebini dolduranların işgal ettiğini, sahadaki takım veya futbolla değil, tribünlerdeki yönetici veya dışarıdakilerle ilgili sloganlar attıklarını görürüz.
Maç başlamadan önce atılan sloganların sahada Trabzonspor'un rakibi olan takıma değil de, herhangi bir İstanbul kulübüne, hem de tribünlerden bırakın bayanları, erkekleri bile kaçırtacak derecede çirkin sinkaflı kelimelerle atıldığını düşünür…
Medeniyet göstergesi olarak kaldırılan tel örgülerin en kalınını hak edercesine davranan, saldıran, sahaya dalanları görürseniz…
Trabzonspor'da rehabilete edilmesi gereken yerlerin başında birkısım kişinin rant kapısı haline getirdiği tribünler olduğunu anlarsınız.
Sadri Şener ve yönetimi, futbolcu kadrosunu yeniler, kulübün idari yapısını yeniden düzenlerken, tribünleri de el atmalıdır.
Ama, bundan önce olduğu gibi, bedava bilet verip, ceplerine para koyup, yada olmayacak afişler astıranların yaptığı gibi değil…

Yazarın Diğer Yazıları