Türk'ün malı deniz

Türk Telekom hisselerinin halka arzı süreci devam ediyor. Geçen hafta talep toplama işlemi gerçekleşti.
Ön talepte yerli yatırımcıdan rekor talep geldi. Kendilerine ayrılan payın 6 katı kadar, yani 4 milyar dolar kadar bir talep yerli yatırımcıdan geldi.
Türk Telekom’da halka arz edilen Hazine’ye ait 525 milyon YTL nominal değerdeki yüzde 15 hissenin yüzde 35’i yurt içi yatırımcılara, yüzde 65’i de yabancı yatırımcılara tahsis edilmişti. Yurt içi yatırımcılardan ön talep toplama işlemi tamamlanırken, yabancılar için ön talep dönemi devam ediyor.
Buradaki rakamlara dikkat ederseniz AKP felsefesini çok daha iyi anlarsınız.
Bu halka arzda 6 kat talep olmasına rağmen  halka arz miktarının sadece yüzde 35’lik bir kısmı Türk’e satılacak. Geri kalan yüzde 65’lik bölüm yabancıya satılıyor.
Yabancıya satış görüşmeleri devam ediyormuş.
Kime nasıl satılacağı yolunda net bir şey yok.
Üstelik trilyonlar harcanarak pazarlama yapılıyor.
 “Ne olur Türk Telekom hisselerimizi satın alın” dercesine..
İyi de Londra’da ne işiniz var. Zaten elinizdeki malın 4 katı talep yerli yatırımcıdan geldi. Madem bu şirket Türk’ün milli serveti o zaman yerli yatırımcıya satın.
Talep sorununuz da yok. Hazır alıcıyı bulmuşsunuz. İlla yurtdışında dolaşıp bu malı yabancıya satmanın bir anlamı yok.
Hayır, olmaz!
Türk’ün malı deniz ve onu mutlaka yabancı yemeli.
Tıpkı diğer özelleştirmelerde olduğu gibi.
Zaten halka arz fiyatının da ısrarla düşük tutulmasını anlamıyorum. Halka arzda fiyat aralığı olarak 3,90-4,70 YTL belirlenmişti.  Bu fiyata satışın anlamı ne? Bu şirket battı mı ki? Diyorlar ki, vatandaşa ucuza veriyoruz. İyi de sadec toplam halka arzın yüzde 35’lik kısmını vatandaşa veriyorsun. Geri kalan yüzde 65 yabancıya gidecek. Ucuz fiyat halka mı yarayacak yoksa yüzde 65’ini alan yabancıya mı? Yabancıya satılan hisselerin kokusu yakında çıkar. Yüzde 65 hisselerin kime hangi niyetle satıldığı eninde sonunda ortaya çıkacaktır. Tıpkı bir gece yarısı operasyonu ile Tüpraş’ın hisselerinin bir bölümünün boş dosya kâğıdı fiyatına İsrailli Offer’e satışı gibi.
AKP mantığı bu. Eğer bu halka arzda iyi niyet olsaydı yabancı ayağı iptal edilir ve tamamen halka arz yerli yatırımcıya yapılırdı. İşte ben o zaman AKP’ye şapka çıkartırdım.
Bu olayın halka arz skandal tarafı.
Hükümetin Türk milli servetini nasıl yabancıya haraç mezat dağıttığının sadece bir işareti.
Ancak ben olayın bir başka boyutuna dikkat çekmek istiyorum.
Geçen ay yaklaşık 2.5 milyar dolar kâr açıklayan Türk Telekom’un Hariri Ailesi’ne verilmesinin ne kadar gereksiz olduğunu ifade etmek istiyorum. Hariri’ye satılan pay borsada halka arz yöntemi ile tamamen halka satılabilirdi. Yani hisseler Hariri’ye değil gerçek sahibine gidebilirdi.
Dedim ya AKP bu..
Ne mantığını ne niyetini anlamak mümkün degil.

Yazarın Diğer Yazıları