Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hulki CEVİZOĞLU

Hulki CEVİZOĞLU

Ali Kemal'in torunu!..

Artık Ankara ve İstanbul ile değil, Londra Belediye seçimleri ile de   ilgileniyoruz!..
Çünkü, İngiliz İşçi Partisi’ne 40 yılın en ağır siyasi yenilgisini yaşatan yeni Londra Belediye Başkanı Türk kökenli. “Türk” denildiğinde akla gelen olumlu değer yargıları burada geçerli mi değil mi hep birlikte düşünelim.
Londra’nın yeni Belediye Başkanı Boris Johnson, sizlerin çok yakından tanıdığı ünlü Ali Kemal’in torunu!.. Diğer adıyla “Artin Kemal” in.

TORUNA DİYET    Mİ ÖDENİYOR?..
Siyasi tarihte, “Ali Kemal”  denince “hainlik” akla geliyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün millî (ulusal) mücadelesine başından beri karşı çıkan, hakaret ötesi çok ağır sözlerle yazan-saldıran, bakanlık yaptığı dönemde M. Kemal’i görevinden azlettiren bir kişi Ali Kemal.
Ali Kemal’i bir kez daha hatırlatmadan önce şunu soralım: “Torunlar dedelerine mi benzer?” Ya da, “Torunlar, dedelerinin yaptıklarından sorumlu mudur?”
Yanıt hazır: “Hayır!”
Ancak tarih gösteriyor ki, “Pek çok torun, dedesinin yolundan gitmiş!..”  Bu genelleme, hainliğinden dolayı adı “Artin Kemal” e çıkmış Ali Kemal’in torununun da aynı yapıda olduğunu göstermez.
Farklı kesimler farklı yorumlar   yapabilir.
Bir kesim şöyle düşünebilir: “İngilizler, 1919’da Türkiye’nin işgali sırasında dedesiyle işbirliği yaptı. Onu kullandı. Ama sonuçta başarılı olamadı. Dedesinin ödediği bedel hayatıydı (Linç edildi!..). Şimdi, toruna diyet borçlarını belediye başkanlığıyla ödüyorlar.”
Bir başka kesim, “Artık ne fark eder ki? O, Türkiye’de değil. Üstelik İngiliz. Bu kavramlar onun için geçerli değil” diyebilir.
Daha başka bir kesim ise, “Bu konuları yüz yıl sonra deşmeyelim. Dostluğumuzu geliştirelim” şeklinde düşünebilir.

ALİ KEMAL,    NELER SÖYLEMİŞTİ?..
Londra Belediye Başkanı Boris Johnson’ın dedesi Ali Kemal’i kısaca hatırlatalım. (Ayrıntılı bilgi, benim “İşgal ve Direniş” adlı kitabımda mevcut.)
Ali Kemal, gazeteci idi. Sonra Damat Ferit Paşa hükümetlerinde Milli Eğitim ve İçişleri Bakanlıkları yaptı. Hayatının büyük kısmı yurtdışında geçti. İngiliz’le evlendi. Yurtdışından gönderdiği yazılarında intihal (çalıntı) yapıyordu. Atatürk Samsun’a çıktığında İçişleri Bakanı idi.
Yazılarında şöyle diyordu:
Mustafa Kemal ikbal hırsı içindedir. Siyasetten habersizdir. Milli Kuvvetler ateş olsalar, cirimleri kadar yer yakarlar.
-Kuvayi Milliye ancak çetecilik yapar, vurur, kırar geçirir.
-Büyük Millet Meclisi, küçük heriflerin eseridir.
-İpsiz sapsız, akılsız, fikirsiz zorbalar, caniler...
-Şaklabanlar..
-İdam, idam.. M. Kemal cezanı bulacak!
Ali Kemal’in oğlu, Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nde büyükelçilik yapan Zeki Kuneralp idi. Kuneralp’in eşi, 1978’de Madrid’te Ermeni ASALA terör örgütü tarafından öldürülmüştü.
Artık sahne ışıklarının üzerine çevrildiği yeni Londra Belediye Başkanı, tavır ve davranışlarıyla kendisini kanıtlayacaktır. Bizler dedesine değil, kendisine bakarak not vermeliyiz. Hem Londra’daki Türkler’e karşı, hem de Türkiye’ye karşı davranışları bakımından..

Yazarın Diğer Yazıları