George W. Bush ve Medvedev de Ergenekoncu mu?

ABD Başkanı George W. Bush, Beyazsaray’ın bahçesinde tamamen Amerikan mallarından oluşan bir pazaryeri kurdu ve Amerikan Malları Haftası ilan etti.
Biz yıllar önce, çocukluğumuzda sürdürülen Yerli Malları Haftası’nı gündeme getirdiğimizde basında bazı meslektaşlarımız bizimle alay etmişti. Sonunda o çok öykündükleri ABD de Mustafa Kemal Paşa’nın İzmir İktisat Kongresi ile başlattığı kampanyayı taklit etme ihtiyacı hissetti.
Hani biz, yerli malları haftasında, yerli malı olarak okula götürecek bir şeyler ararken kuru üzüm, incirden başka bir şey bulamazdık ya, George Bush da Beyazsaray’da açtığı sergide portakal, limon, domates kasaları ve pamuk çuvalları arasına yerleştirdiği kürsüden konuştu.
Tabii arka planda iş makineleri ve çeşitli motorlu araçlar da yok değildi.
Hürriyet’in haberine göre Bush, bu sunumu, 23 Mayıs Dünya Ticaret Günü dolayısıyla yaptı!
Hani serbest piyasa olacaktı? 
Küreselleşme böyle mi olacaktı?
Demek ki serbest piyasa derken, sadece Amerikan mallarının serbest dolaşımını  öngörüyorlar. Nitekim Amerikan mallarının ihracatı için serbest ticaret anlaşmalarının bu çerçevede son derece önemli olduğunu da belirten Bush, daha fazla ihracat için bu tür anlaşmaları destekleyeceğini söyledi. Bush, ayrıca, ihracat sayesinde Amerikan işçisinin hayat standardının da yükseldiğine dikkat çekti. Zaten kürsüsünün önünde de “İhracat, Amerikan işçisinin yararınadır”  yazısı yer aldı.
Tayyip Erdoğan, her şeyi Amerika’dan, Avrupa’dan örnek alıyor ya, bakalım bu duruma ne diyecek?
Gerçi artık, Türkiye’nin yerli malını da bırakmadı ya! Ne varsa sattı!

***

Küresel bir konudan yola çıktık; devam edelim. Çin’i ziyaret eden Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Pekin ve Moskova arasında yoğunlaşan ilişkilerin küresel istikrarın anahtarı olduğunu ve iki ülkenin aralarındaki stratejik ortaklığı güçlendirmek istediğini söyledi. 
Tsinghua Üniversitesinde öğrencilere hitaben yaptığı konuşmasında isim vermeden ABD’yi eleştiren Medvedev, “Bazıları ülkelerimiz arasındaki stratejik ortaklıktan hoşlanmıyor, ancak biz bunun halklarımızın yararına olduğunu biliyoruz, başkaları hoşlansa da hoşlanmasa da bu ortaklığı güçlendireceğiz” diye konuştu.
Bir gün önce Çin lideri Hu Cintao ile birlikte ABD’nin füze savunma sistemini eleştiren Medvedev “Modern koşullarda Çin-Rus ilişkileri istikrarın korunması için en önemli unsurlardan biridir”  dedi.
Çin-Rusya ittifakının üçüncü bir ülkeyi hedef almadığını ifade eden Medvedev, bu ittifakın sadece küresel istikrarı korumayı amaçladığını kaydetti.
Rus lider, iki ülkenin uluslararası hukukun ve BM’nin karar verici rolünün korunmasından yana olduğunun altını çizdi.

***

Yine biz Avrasya işbirliğinden bahsettiğimiz zamanlarda da Türkiye’ye karşı ABD’nin psikolojik operasyonlarında kullanılan sözde gazeteciler veya sözde iktisatçılar, ağız birliği içinde,  “Barcelona mı Bağdat mı?”  diye sorarak, halkın ufuklarını daraltmaya çalışmışlardı.
Ve son zamanlarda böyle düşünen bütün ulusalcıları Ergenekoncu ilan ettiler!
Demek ki Bush Amerikan Ergenekoncusu; Medvedev de Rus Ergenekoncusu!

***

İşte şimdi dünya yeniden kuruluyor!
Türkiye’nin o dünyada yerini almasından başka bir yol yok. Bunun için de Amerikan vatandaşı veya İngiliz vatandaşı gibi değil, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak düşünmek gerekiyor.
Böyle düşünmek için insanın damarlarında illâ da Türk kanı akması gerekmiyor.
İnsanda biraz vicdan olması yeter!

Yazarın Diğer Yazıları