Öyle bir yara ki!

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mir Dengir Fırat,  “baklayı”  -AKP’nin baklasını- ağzından çıkarmış. New York Times gazetesine “Atatürk devrimleri için, ” Türk toplumu bir ’incinme’ yaşamıştır... Bir gecede kıyafetlerini, dillerini değiştirmeleri istenmiştir. Dini yaşama biçimleri ortadan kaldırılmıştır “ demiş ve eklemiş; ” Bu travmayı yaşamayan toplumlar, insanların nasıl giyindiklerine ilişkin tartışmaları anlayamazlar “demiş! 

Travma-yara
Travma ” yara “ demek. Yani, bu adama göre, Atatürk ve devrimleri, Türkiye için bir yara! Ama onlar için, öylesine derin, -can evlerine dokunan- bir ” yara “ ki, bu Laik Cumhuriyet düşmanı gericiler, ” okuyarak, üfleyerek, ulemaya danışarak “, bu ” yaradan “ henüz kurtulamadılar!Hâlâ uğraşıyorlar! Bütün sıkıntıları da bu!
Fırat’ın bu sözleri beni şaşırtmadı. Kendisinin ne olduğunu çok önce yazmıştım!
Şimdi AKP mahfili telaşta. Dengir Fırat’ı ” sözlerin, doğru da şu sırada söylenmemesi gerekir; zamana, zemine ters düştü “ diye eleştiriyorlar! Yoksa hiç şüpheniz olmasın onların da ” zikirleri-fikirleri “aynı! Erdoğan ve Gül’ün iktidara gelmelerinden evvelki sözlerinde, bunun onlarca delili var!
Bazıları hâlâ Anayasa Mahkemesi’nin yetkisi vardı-yoktu diye tartışadursunlar; asıl ” anakronik “ olan, Cumhuriyet’e ters düşen, bugün Türkiye Cumhuriyeti’nde Mir Dengir Fırat’ların iktidarda olmaları!
Fakat AKP’li Dengirler, yalnız değiller; takkeli-takkesiz, liboş, sözde aydınların da, Mustafa Kemal Atatürk hakkında düşündükleri aynı! ” Kemalistlere-Kemalizme “ çatarken aslında Atatürk’e, Atatürkçülüğe vurmak istiyorlar... ” Hangi Atatürk? “ diyerek, Mustafa Kemal’in sözlerini tarihi çerçevesinden çıkararak, sanki Atatürk’ün düşünceleri ” değişkenmiş “ demeye getiriyorlar. Onlara göre ” Atatürk “ sanki bukalemun, Büyük Nutuk’u da adeta uydurma.
Geçen gece Ahmet Hakan’ın ” Tarafsız Bölgesi “nde, bu adamlar aynı şeyleri söylediler ve Mustafa Kemal’in ” manda istediğini “ dahi, utanmadan iddia ettiler.
Gafil kızların ” Atatürk’ü sevmemelerine “ neden şaşırıyoruz. Onların hocaları sanki seviyorlar mı? Sevmeye mecbur da değiller. Bari yalan söylemeseler ve dürüst olsalar, takiye yapmasalar!
Evet; Atatürk ve devrimleri onların derin acısı, travması. Fakat biline ki, tek Mustafa Kemal Atatürk var ve onlar da, liboş yandaşları da, bu ” yaradan “ kolay kurtulamayacaklar!

Yazarın Diğer Yazıları